Advertentie
Advertentie

Fortis Holding kijkt naar overname-opportuniteiten

Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van de Fortis-holding.

Fortis Holding kiest resoluut voor een toekomst als verzekeraar en kijkt naar buitenlandse overnames. Dit bleek maandag uit een gesprek van CEO Karel De Boeck met lezers van L'Echo en met enkele journalisten.

(tijd) - CEO Karel De Boeck sprak in onze redactielokalen met een vijftal regelmatige bezoekers van onze zustersite www.lecho.be. Hij lichtte de komende kapitaaloperaties toe. 

Het gaat over  kapitaalverminderingen door apuratie van de schulden. "Om zeer technische redenen is er de noodzaak onze eigen waarde anders te verdelen over kapitaal en gereserveerde winst", aldus de CEO.

Er is ook sprake van toegestaan kapitaal. De mogelijkheid voor een kapitaalemissie moet worden voorzien in het kader van de verplichtingen die Fortis-holding op zich nam  in het kader van een aantal emissie-instrumenten die nog uitstaan in de markt.

Ping An

Het einde van het Memorandum of Understanding met de Chinese verzekeraar Ping An betekent dat zij nu een aandeelhouder zijn zoals andere - met 4,99 procent een belangrijke uiteraard. Zij kunnen hun aandeel nu verkopen, opdrijven of gelijk houden. "Ze zijn nu een aandeelhouder zonder speciale binding met de holding." 

Gevraagd of Ping An een bod kan uitbrengen, antwoordde hij dat dit theoretisch denkbaar is gelet op hun beurskapitalisatie, maar dat de Chinese autoriteiten een dergelijke operatie heel kritisch zouden bekijken gelet op de recente mislukkingen. 

Internationale verzekeringen

Fortis holding wordt best een verzekeringsgroep, zo legde De Boeck uit. "Onze cash kunnen we spenderen in Europa en Azië, in België zijn we al nummer één. Sommige van onze verzekeringsmaatschappijen zullen we wat moeten versterken in kapitaal wegens de groei die ze kennen."

Meer dan dat, Fortis Holding gaat nu duidelijk kijken in de markt waar opportuniteiten liggen in de verzekeringssector, met een zorgvuldige afweging van opbrengst en risico. 

De holding beschikt over 3,4 miljard euro cash, plus een miljard euro die de Fortis Bank nog moet terugbetalen. 

Naamsverandering

De Boeck sprak ook zijn spijt uit over het feit dat Fortis Bank nu in Franse handen komt. "We worden het zoveelste Franse departement", zo liet hij zich ontvallen. 

Hij beklemtoonde dat de Holding geen kleine onderneming is met haar 12 miljard aan premie-inkomsten, 10.000 werknemers en Bel-20 lidmaatschap.

De naam Fortis is verkocht, de holding kan hem nog twee jaar na de closing gebruiken, maar zal zo snel mogelijk van naam veranderen. 

RL 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud