Fortis kan beleggers niet sussen

Fortis is woensdag opniew de grootste daler binnen de Bel20 met een verlies van 1,5 procent. Dinsdag heeft de bank-verzekeraar in een persbericht nochtans categoriek de geruchten over een mogelijke nieuwe kapitaalverhoging ontkend. Bezorgdheid over zo'n operatie had het aandeel Fortis in de loop van dinsdag ruim 20 procent lager gestuurd.

(tijd) - Volgens Fortis werden in de loop van dinsdag verscheidene spamberichten de wereld ingestuurd waarin gewag werd gemaakt van een nakende kapitaalverhoging bij de groep. Van wie deze e-mails afkomstig zijn, is voorlopig niet bekend, zei een woordvoerster.

De spamberichten waren volgens onze informatie afkomstig van het Britse hefboomfonds MAN Group en van de onafhankelijke Brusselse vermogensbeheerder Axitis. Die laatste adviseerde zijn klanten zelfs zo snel mogelijk uit Fortis te stappen. Bij Axitis was dinsdagavond niemand meer bereikbaar om daarop te reageren. MAN Group is een beursgenoteerd hefboomfonds, waarvan de makelaarsdivisie al deze zomer werd geciteerd als speculant rond het Fortis-aandeel.

Fortis ontkent categoriek de 'desinformatie' die via deze mailberichten werd verstuurd. 'Er is niets nieuws om aan te kondigen', klinkt het in een persbericht.

De geruchten over een nieuwe kapitaalverhoging hadden er mee voor gezorgd dat het aandeel Fortis met meer dan 20 procent naar beneden was gedoken op Euronext Brussel. Uiteindelijk was het aandeel 11,5 procent lager geëindigd op 7,39 euro.

Ook de andere financials kregen forse klappen. Dexia verloor 8,4 procent tot 8,68 euro. KBC ging 5,5 procent lager tot 58,59 euro. De zwaar wegende bankaandelen zadelden de Bel20 met een verlies van 3,2 procent op.

Elders in Europa was de toestand dinsdag al niet beter. Door de crisis bij Lehman is het wantrouwen op de financiële markten sterk toegenomen. Dat vertaalt zich ook in de forse stijging van de libor, de Londense interbankenrente. Die staat momenteel op 6,4 procent. Gisteren was dat nog 3,1 procent.

Analisten van Dresdner Kleinwort hadden dinsdagochtend een nieuw rapport de wereld ingestuurd waarin ze stellen dat het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers een aantal banken tot nieuwe kapitaalverhogingen kan aanzetten. De grootste kandidaten voor een nieuwe kapitaalverhoging zijn, in ons land, Fortis en Dexia, stelt Dresdner Kleinwort. Buiten België zou het Britse Barclays de grootste kanshebber zijn om vers geld op te halen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud