Fortis kan grootste bank worden van Nederland

Een geslaagde overname van de ABN Amro-filialen in Nederland maakt Fortis in een klap de grootste bank in Nederland. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar is nu nog de vierde speler op de Nederlandse bankenmarkt.

(belga) Fortis ontstond in 1990 nadat de Nederlandse verzekeringsmaatschappij AMEV en de Nederlandse bank VSB de handen ineen sloegen. Later dat jaar voegde de Belgische verzekeraar AG Groep zich bij deze ondernemingen. Door vele overnames in de jaren erna, waaronder vermogensbeheerder MeesPierson en verzekeraar ASR (Amev en Stad Rotterdam), groeide Fortis uit tot een van de grotere financiële dienstverleners in Europa. Verreweg het grootste deel van de winst behaalt het concern binnen de Benelux.

Fortis telt zowat 58.000 werknemers en is vertegenwoordigd in ongeveer vijftig landen. Het hoofdkantoor staat in Brussel. Vorig jaar werd met bankieren 3,1 miljard euro verdiend, verzekeren leverde 1,4 miljard euro op. Het bedrijf is qua beurswaarde een stuk kleiner dan ABN Amro.

Fortis is nu met een vierde positie relatief zwak gepositioneerd op de Nederlandse bankenmarkt. Met het kantorennetwerk van ABN Amro wordt Fortis een Nederlandse speler van formaat, naast ING en Rabobank.

In Nederland bankiert Fortis met 11.000 werknemers. Het bedrijf telt er 170 bankfilialen. ABN Amro heeft in Nederland ruim 660 kantoren, waarvan 560 bankfilialen, en bijna 26.000 werknemers.

Daarnaast wil Fortis de hand leggen op het onderdeel vermogensbeheer en het zogeheten asset-management (beheer van effectenportefeuilles). Deze onderdelen van ABN Amro zijn ook buiten Nederland vertegenwoordigd. Kenners schatten de waarde van de Nederlandse activiteiten op 14 miljard euro. Aziatische eigendommen, waarop Fortis ook een oog zou hebben laten vallen, kosten zo'n 5 miljard euro.

Jean-Paul Votron, de topman van het concern, wil minder afhankelijk worden van de Benelux. Terwijl buiten deze thuislanden nu ongeveer 20 procent van de winst wordt behaald, moet dat aandeel binnen twee jaar gegroeid zijn naar 30 procent. Fortis deed in 2005 al een stap in die richting via de overname van het Turkse Disbank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud