Fortis krijgt boete voor misleiding beleggers

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse beurswaakhond, heeft Fortis een boete opgelegd van 576.000 euro wegens inbreuken op de Nederlandse beurswetgeving. Dat meldt Fortis in het persbericht over zijn jaarresultaten.

(tijd) – De AFM voert aan dat de groep in juni 2008 haar aandeelhouders tweemaal op het verkeerde been zette: op 5 juni door verklaringen af te leggen over de solvabiliteitspositie van Fortis die onjuist of misleidend zouden zijn en op 14 juni door niet te melden dat de door Europa opgelegde voorwaarden, in het kader van de overname van ABN AMRO, betekenden dat de financiële doelstellingen oor 2008 en daarna niet haalbaar waren zonder extra maatregelen.

Dat ‘zou kunnen betekenen dat beleggers zouden kunnen beweren in de periode tussen 5 en 25 juni 2008 te hebben verhandeld zonder over volledig correcte informatie te beschikken’, aldus het persbericht van Fortis.    

Fortis zegt de beschuldigingen te weerleggen en ging al in beroep tegen de beslissing van de AFM. 'Dit is niets meer dan een rapport van één bron. We hebben hierover onze eigen mening en vechten de beslissing aan', zei Bart De Smet, de gedelegeerd bestuurder van Fortis woensdag op de persconferentie over de resultaten van de groep. 

Er zijn nog diverse andere onderzoeken naar en juridische procedures rond vermeende marktmanipulatie door Fortis. In een van die zaken, een zogenaamde 'class action suit' of massaschadeproces in de VS, werd de klacht van de aandeelhouders vorige maand afgewezen. De rechtbank verklaarde zich immers onbevoegd. De aandeelhouders gingen echter in beroep.  

BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud