Fortis-magistraat ook via e-mail onder druk gezet

Paul Dhaeyer (foto Photo News) ©Photo News

Het kabinet van premier Yves Leterme (CD&V) heeft ook een e-mail verstuurd naar Brussels parketmagistraat Paul Dhaeyer om hem aan te spreken over het strafonderzoek dat hij voerde naar mogelijke marktmanipulatie in de affaire-Fortis.

(tijd) - Het kabinet van premier Leterme had niet alleen telefonische contacten met Fortis-magistraat Paul Dhaeyer, de openbaar aanklager op het proces voor de rechtbank van eerste aanleg. Er is ook sprake van een e-mail die Dhaeyer duidelijk ervaarde als een drukmiddel.

De mail in kwestie gaat in tegenstelling tot de telefoongesprekken niet over het negatieve advies dat Dhaeyer op het Fortis-proces zou formuleren. Het gaat over het straonderzoek dat Dhaeyer voerde naar mogelijke marktmanipulatie en andere misdrijven in de zaak-Fortis.

De veiligheidsadviseur van premier Leterme, Pim Vanwalleghem, een collega-magistraat van Dhaeyer, verzond de mail op 28 oktober naar aanleiding van een artikel in De Tijd die dag. In dat artikel wordt onthuld dat het Brusselse parket in stilte al een maand een vooronderzoek voert naar strafbare feiten in het Fortis-dossier en een gerechtelijk onderzoek eerstdaags zal worden geopend. 'Mon cher Paul, pas op met de Fortis-boot, hé, zinkende schepen riskeren je mee te zuigen... :-) Beste groet, Pim', luidt de mail.

Het kabinet van Leterme benadrukt dat het om een onschuldige mail gaat. Ze verwijst daarbij naar de twee eerdere mails die aan het bericht voorafgingen.

Maar de twee eerdere mails hadden in wezen niets te maken met het 'verdachte' mailtje. Die eerdere mails zijn immers verstuurd op 24 en 25 juni. Het enige verband met de mails is dat de veiligheidsadviseur van Leterme ze uit zijn mailarchief haalde om via een 'reply' een nieuw bericht te versturen.

Op basis van de mail en de latere telefoongesprekken zal het Brusselse parket alvast een disciplinair onderzoek voeren tegen de veiligheidsadviseur.
 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud