Fortis PE stapt in sectorgenoot IRIS

Fortis Private Equity (PE), de durfkapitaalpoot van de financiëledienstengroep Fortis, neemt een belang van 31 procent in de Franse technologiegroep A2IA. Dat is een sectorgenoot van de Belgische beursgenoteerde specialist in documentenbeheer IRIS.

Foto: A2IA en IRIS werken onder meer samen op een project voor de geautomatiseerde herkenning van chèques in Frankrijk.

(tijd) - Fortis Private Equity wordt de tweede aandeelhouder van A2IA, na een groep van negen managers. Die krijgen samen 53 procent van het bedrijf in handen. De Franse holding Halisol koopt de resterende 16 procent. A2IA was totnutoe voor de meerderheid in handen van de investeringsfondsen Développement & Partenariat en XAnge Capital. Het management bezat een minderheidsbelang.

A2IA maakt software die gebruikt wordt voor de herkenning van handgeschreven (onderdelen van) documenten. Het bedrijf levert zijn producten onder meer aan IRIS. De twee ondernemingen werken ook samen, onder meer op een project voor de geautomatiseerde herkenning van chèques in Frankrijk.

Tweede transactie

Het is de tweede transactie op korte termijn voor Fortis Private Equity in Frankrijk. Vorige week verkocht de private-equitypoot van de bank-verzekeraar haar belang van 31 procent in de Franse marktleider in diepgevroren brood, viennoiserie en patisserie Panavi aan het West-Vlaamse Vandemoortele.

Fortis heeft een net van 120 agentschappen in Frankrijk. De groep haalde er vorig jaar 1,2 miljard euro inkomsten, een groei van bijna 15 procent.

Michaël SEPHIHA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud