Fortis-trio dichter bij overname ABN AMRO

Een Nederlandse rechtbank heeft gisteren de verkoop van LaSalle Bank, de Amerikaanse dochter van ABN AMRO, aan Bank of America bevroren. Daardoor stijgen de kansen van het bankenconsortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander om ABN AMRO in handen te krijgen. Maar ook het Britse Barclays liet gisteren weten te blijven strijden om de grootste bank in Nederland. De positie van ABN AMRO-topman Rijkman Groenink komt door de uitspraak onder zware druk.

(tijd) Het bestuur van ABN AMRO steunt een overname door Barclays, dat 67 miljard euro veil heeft voor de Nederlandse bank. Om een mogelijke vijandige overname door het trio RBS, Fortis en Santander te dwarsbomen, verkocht ABN AMRO zijn Amerikaanse dochter LaSalle apart aan Bank of America. Daardoor werd ABN AMRO minder interessant voor RBS, dat haar oog had laten vallen op LaSalle.

Maar de Vereniging Effectenbezitters (VEB), die de belangen van de kleine aandeelhouders verdedigt, vocht de verkoop van LaSalle aan. Volgens de VEB-voorzitter Peter Paul De Vries moest het bestuur van ABN AMRO eerst de aandeelhouders raadplegen vooraleer een van de kroonjuwelen van de groep te verkopen. De Vries kreeg gisteren gelijk van de rechter.

Huub Willems, de voorzitter van de Amsterdamse ondernemingskamer, bevroor de verkoop van LaSalle in afwachting van een beslissing van de aandeelhouders. Die kan meerdere weken op zich laten wachten. Door de uitspraak nemen de kansen toe dat het consortium met Fortis uiteindelijk ABN AMRO binnenhaalt, stellen analisten. De drie zeiden eerder 72 miljard euro te willen betalen voor heel ABN AMRO, mét LaSalle. Maar ook Barclays gooit de handdoek niet in de ring. De bank zei gisteren dat ze blijft gaan voor een overname van ABN AMRO.

ABN AMRO zei gisteren de 'gevolgen van de uitspraak te bestuderen'. De druk op directievoorzitter Groenink om op te stappen neemt toe. Hij verdedigde vorige week nog vurig de verkoop van LaSalle. Gisteren gingen weer stemmen op om de scalp van Groenink te eisen.

Ook de aandelenmarkten lijken te denken dat het consortium het uiteindelijk haalt. Na de uitspraak steeg de koers van ABN AMRO met 1,9 procent tot 36,6 euro. Fortis verloor 1,2 procent en sloot op 33,24 euro. JL/SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud