Fortis wrang over overheidsgaranties

©BELGA

Fortis had, gezien de uitzonderlijke omstandigheden, uiteindelijk geen andere keuze dan uiteindelijk in te stemmen met de verkoop aan het Franse BNP Paribas. Maar de groep heeft er volgens vice-voorzitter Jan-Michiel Hessels alles aan gedaan om zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde te behouden.

(tijd) - 'Fortis heeft tijdens de onderhandelingen met de regering niet kunnen gebruik maken van faciliteiten, die enkele weken later wel voor andere financiële instellingen gangbaar waren,' merkte Hessels wrang op. Hij verwijst daarbij naar de overheidsgaranties die veel Europese banken hebben gekregen voor hun financiering op de interbancaire markt.

In de week die vooraf ging aan de uiteindelijke verkoop aan BNP Paribas heeft Fortis twee keer  een staatsgarantie gevraagd op zijn schulden, verklaarde Hessels tijdens de aandeelhoudersvergadering. De overheid heeft die garantie tot twee maal toe geweigerd. 'Het is wrang dat de Belgische banken niet veel later wel gebruik hebben kunnen maken van deze garanties.'

Hessels geeft toe dat de onderhandelingen tussen de overheden en Fortis vooral gericht waren op het beschermen van spaarders en het behoud van het financiële systeem. Fortis heeft daar rekening mee gehouden, maar heeft er volgens Hessels ook naar gestreefd zo veel mogelijk van de aandeelhouderswaarde te bewaren.

Alleen werd Fortis in de maanden na de overname ingehaald door de feiten. De totaal  onverwachte omwenteling op de financiële markten, en de wereldwijde crisis van het systeem maakten de overname van ABN AMRO een veel complexer project, argumenteert Fortis.

Bestuur

 

 

Bestuur

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud