Franse staat hoofdaandeelhouder BNP Paribas

De Franse staat is hoofdaandeelhouder geworden van BNP Paribas. Dat gebeurde nadat de Franse participatiemaatschappij 'Société de prise de participation de l'Etat' (SPPE) intekende op 17,03 procent van het kapitaal van de Franse grootbank. Dat heeft de toezichthouder 'Autorité des marchés financiers' (AMF) dinsdag aangekondigd.

(belga/tijd) - De deelname volgt op de intekening door SPPE op meer dan 187 miljoen preferente aandelen zonder stemrecht, die door BNP Paribas werden uitgegeven voor een bedrag van 5,1 miljard euro. Daardoor wordt de Franse staat hoofdaandeelhouder, voor Axa (4,83 procent), maar zonder stemrecht.

De Franse staat besliste in de herfst van vorig jaar miljarden te pompen in de grootste zes banken van Frankrijk, als onderdeel van een plan om de Franse economie te steunen. De Franse overheid wil op die manier vermijden dat de grootste Franse financiële instellingen de geldkraan voor het Franse bedrijfsleven dichtdraaien. Naast BNP Paribas, kregen ook Société Générale, Crédit Mutuel, Crédit Agricole, Caisse d' Epargne en Banques Populaires overheidskapitaal toegestopt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud