Fransman gaat Londense beurs leiden

Xavier Rolet (Foto AFP) ©AFP

De London Stock Exchange (LSE), het symbool van de Londense City, krijgt voor het eerst in zijn ruim 300-jarige geschiedenis een Fransman aan het hoofd. De 49-jarige Xavier Rolet volgt Clara Furse op, die in 2001 als eerste vrouw de leiding van de Londense beurzenuitbater kreeg.

(tijd) - Furse stond acht jaar aan het hoofd van de LSE, een periode waarin ze te kampen had met verscheidene vijandige pogingen tot overname. Er wacht de beurzenuitbater een woelige periode, temidden van instortende beurskoersen en de opkomst van alternatieve beurshandelsplatformen. Furse hield de voorbije jaren alle overnamepogingen af, tegen beurskoersen die een veelvoud waren van de huidige gedecimeerde beurskoers. Ze koos integendeel zelf voor de aanval, met de overname van de Italiaanse aandelenmarkten.

Rolet werkte negen jaar lang bij Lehman Brothers, het beurshuis dat tot zijn ondergang in september de grootste klant van de LSE was. 'Met zijn grote kennis van de klanten van de beurs en ons bedrijfsmodel, is Xavier met zijn strategisch denken goed geplaatst om de groep naar de volgende fase van haar ontwikkeling te begeleiden', stelt LSE-voorzitter Chris Gibson-Smith.

De komst van een Fransman aan het hoofd van de LSE zal in de City ongetwijfeld veel wenkbrauwen doen fronsen. Furse kwam zelf aan het hoofd van de LSE, toen haar voorganger moest opstappen na een mislukte fusiepoging met Deutsche Börse. Die fusie stootte toen op verzet van de Londense financiële wereld, die een 'machtsgreep van Frankfurt' vreesde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud