Advertentie
Advertentie

FSA wil hervorming bankregulering

©REUTERS

De voorzitter van de Financial Services Authority (FSA), de Britse toezichthouder op de financiële sector, heeft woensdag een "diepgaande hervorming" aanbevolen van de regulering van de Britse financiële sector. Hij wil die liefst serieus verstrengd zien. FSA wil ook een dergelijke hervorming van de criteria voor leningen.

(belga) - De Britse regering had de voorzitter, Lord Adair Turner, de opdracht gegeven om een omvangrijke hervorming uit te werken van het financiële toezicht. Lord Turner maakte nu een reeks voorstellen bekend, die een herhaling moeten vermijden van de crisis, die de banken in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld teisterden.

Lord Turner stelde 'fundamentele hervormingen voor van de regulering inzake kapitaal en liquiditeiten van banken', en een verhoging van de vereiste kapitaalsniveaus. Ook beveelde hij een effectieve regulering aan van de 'parallelle financiële sector", in het bijzonder bestaand uit speculatiefondsen. Verder pleitte hij voor een fundamentele wijziging van de manier waarop de regulering wordt benaderd, en voor de invoer van een toezichthouder op Europees niveau.

'De aanbevolen veranderingen zijn diepgaand', zei Lord Turner bij de voorstelling van zijn rapport. 'Het toekomstig banksysteem zal anders zijn dan dat van de afgelopen decennia, wat de wereldeconomie goed zal doen.'

Onder de aangeroerde maatregelen hoort ook een voorstel om banken te dwingen reserves op te slaan van overtollig kapitaal in goede tijden. In slechte tijden zouden daarmee hun verliezen kunnen weggewerkt worden. Lord Turner verdedigde ook een strengere controle op de rating-agentschappen, zodat 'belangenconflicten' en "onaangepaste" evaluatiemethoden kunnen beperkt worden.

Rating-agentschappen, die de capaciteit inschatten van een staat of onderneming om een geleend bedrag terug te kunnen betalen, werden ervan beschuldigd dat ze de jongste jaren te gunstige 'ratings' toekenden aan bepaalde financiële producten, gelieerd aan vastgoedleningen. Die bleken uiteindelijk zeer riskant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud