Fusie Rabobank en Eureko onder druk

©Hilz/Hollandse Hoogte

Het voornemen van de Nederlandse bankcoöperatie Rabobank en de verzekeraar Eureko om te fuseren, staat onder druk door het zware weer waarin de economie is terechtgekomen. Volgens Rabobank ligt een fusie nu niet voor de hand. 'De economische werkelijkheid is nu totaal anders dan in 2005', zei een woordvoerder van Rabobank in een reactie op berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Die krant meldde zaterdag dat Rabobank definitief af wil van de fusie. Maar de bank bestrijdt dat.

(belga/tijd) - Rabobank en Eureko zijn beide coöperatieve financiële instellingen. De twee, die ook actief zijn in ons land, spraken in 2005 af naar een fusie toe te werken. De combinatie zou veruit de grootste bank-verzekeraar van Nederland opleveren.

De fusieovereenkomst had aanvankelijk een looptijd van drie jaar maar raakte niet bezegeld. Vorig jaar kwam er al eens een verlenging. Nu loopt het akkoord eind dit jaar af. 

Volgens het Financieele Dagblad, dat zich beroept op bronnen in de financiële sector, wil Rabobank nu af van de voorgenomen fusie. De bank vindt het niet langer in haar strategie passen om vooral verzekeringsproducten te moeten aanbieden uit eigen huis.

Rabobank benadrukte in een reactie dat het niet afwil van het belang van 39 procent in Eureko. 'We blijven samenwerken en willen dat er een nog betere samenwerking komt', aldus de zegsman.

Zowel Rabobank als Eureko voelt de gevolgen van de crisis die vorig jaar de financiële sector naar beneden trok. Rabobank moest Eureko eerder dit jaar zelfs 400 miljoen euro aan vers kapitaal verstrekken, omdat het eigen vermogen van de verzekeraar hard was geraakt door afschrijvingen op de aandelenportefeuille.

'Het is nu geen tijd voor een fusie', zei de woordvoerder van Rabobank over de veranderde omstandigheden. 'Maar we hebben nog geen besluit genomen.' Een woordvoerder van Eureko verklaarde dat bij de verzekeraar de intentie blijft bestaan om te fuseren. 'Er zijn op de korte termijn geen concrete fusieplannen. Het voornemen is niet van de baan.'

BB

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud