GBL boekt fors hogere winst in eerste kwartaal

Groep Brussel Lambert (GBL), het investeringsvehikel van de Waalse financier Albert Frère, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 69 miljoen euro. Dat is ruim 148 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Per aandeel kwam de winst uit op 0,47 euro.

(tijd) De forse winstgroei is volgens GBL te danken aan de opbrengst van de liquide middelen en de resultaten op de verkopen bij de private-equityfondsen. Die leverden 29 miljoen euro op.

De cash-inkomsten (intresten, belastingvoordelen en overige financiële opbrengsten en kosten) bedroegen 18 miljoen euro, 16 miljoen meer dan vorig jaar. Die forse toename verklaart GBL door het effect van liquide middelen die in de eerste drie maanden van het jaar beschikbaar waren. De nettodividenden worden pas vanaf het tweede kwartaal geïnd en droegen nu dus niet bij tot de cash-inkomsten.

In de cijfers wordt enkel rekening gehouden met de nettobijdragen van de geassocieerde ondernemingen in dakpannenproducent Imerys en het durfkapitaalfonds Ergon Capital Partners. Die waren in de eerste drie maanden van het jaar goed voor een bijdrage van 22,3 miljoen euro. Imerys leverde een bijdrage van 17,3 miljoen euro, Ergon Capital Partners 5 miljoen euro.

Het aangepaste netto-actief van GBL bedroeg op 2 mei 118,39 euro per aandeel. De holding breidde zijn belang in de bouwmaterialengroep Lafarge uit tot 17,2 procent, blijkt uit het persbericht. Bij de algemene vergadering van GBL vorige week bleek nog dat de groep een participatie van 17 procent in Lafarge had. GBL heeft verder nog participaties in Suez (9,5 procent), Total (3,9 procent), Arkema (3,9 procent) en Pernod-Ricard (5,6 procent).

GBL merkt verder op dat de cash earnings over 2007 gunstig zullen worden beïnvloed door de aangekondigde dividendverhogingen door Suez, Lafarge, Total en Imerys. GBL zal dit jaar voor de eerste keer ook een dividend ontvangen van drankengroep Pernod Ricard. Dat zou volgens de groep voldoende zijn om het dividend van 120 miljoen euro te compenseren dat mediagroep Bertelsmann vorig jaar uitkeerde aan GBL. De Frère-holding deed zijn belang in Bertelsmann in mei vorig jaar van de hand voor 4,5 miljard euro.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud