Advertentie

GBL duikt zwaar in het rood in eerste kwartaal

©Photo News

GBL, de spilholding van de Waalse miljardair Albert Frère, heeft in de eerste drie maanden van het jaar een verlies geleden van 314 miljoen euro. Een jaar eerder was de groep nog goed voor een winst van 119 miljoen euro.

(tijd) - Het verlies is te wijten aan de waardevermindering van 235 miljoen euro die GBL moest boeken op zijn participaties in drankengroep Pernod Ricard en in het energiebedrijf Iberdrola.

Zowel Pernod Ricard (waarin GBL een belang heeft van 8,2 procent) als Iberdrola (0,6 procent) zagen hun aandelenkoersen sinds begin dit jaar aanzienlijk terugvallen, legt GBL uit in een persbericht.

GBL moest ook een kost van 48 miljoen euro in rekening brengen voor de aanpassingen van de waardering van de tradingportefeuille. In het tweede kwartaal zal wel 42 miljoen euro van die kost worden teruggenomen.

De kasinkomsten, kwamen in het eerste kwartaal uit op 1 miljoen euro. Dat is beduidend lager dan de 16 miljoen euro die GBL in dezelfde periode vorig jaar binnenkreeg. De daling van deze recurrente inkomsten is hoofdzakelijk te wijten aan de lagere interestopbrengsten als gevolg van de dalende rente. GBL wijst er verder op dat het pas in het tweede kwartaal dividenden zal ontvangen uit zijn participaties.

In zijn vooruitzichten voor de rest van het jaar geeft GBL trouwens mee dat die kasinkomsten in 2009 iets lager zullen uitvallen dan vorig jaar - al zullen ze nog altijd van een hoog niveau blijven,j belooft GBL.

De voorbije weken tekende GBL ook in op de kapitaaloperaties van producent van de fabrikant van bouwmaterialen Lafarge, drankengroep Pernod Ricard en van mineralenspecialist Imerys. Na die operaties beschikt de holding nog over een oorlogskas van 400 miljoen euro, naast een kredietlijn van 1,8 miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud