Geen feestdag voor Dexia

©Jerry De Brie

Dexia zakt in de middaghandel het sterkst in de Bel20 met een verlies van 5 procent tot 21,03 euro. Aanleiding zijn de zwakke derdekwartaalcijfers van FSA, de Amerikaanse dochter-kredietverzekeraar van Dexia.

(tijd) - FSA leed over het derde kwartaal een verlies van 121,8 miljoen dollar (ongeveer 84 miljoen euro) door zogenaamde 'mark-to-market'-verliezen van 190,9 miljoen dollar op de derivatenportefeuille. Ter vergelijking, over het derde kwartaal van 2006 schreef FSA nog een nettowinst van 91,5 miljoen dollar in de boeken.

FSA verzekert risico's verbonden aan beleggingen in (onder andere) risicovolle hypotheken. Die worden eerst verpakt, door instellingen als FSA, tot beleggingingsinstrumenten. Die effecten worden vervolgens doorgeschoven naar andere financiele instellingen zoals zakenbanken, hefboomfondsen. Als die belegging verkeerd uitdraait, staat FSA borg voor de terugbetaling van een deel van het geleden verlies.

De markt had een verlies bij FSA verwacht, maar analisten stellen zich vooral vragen over de nabije toekomst voor het bedrijf. Zo stelt een analist van beurshuis KBW in een rapport zich de vraag of FSA wel genoeg provisies aangelegd heeft voor nieuwe verliezen op aan kredieten verbonden effecten. De crisis in de Amerikaanse hypotheeksector lijkt immers nog niet voorbij, gezien het stijgende aantal wanbetalingen.

Analisten van Morgan Stanley en KBW stelden zich vanmorgen in een rapport vragen rond het defensieve karakter van het aandeel Dexia. FSA is goed voor 10 tot 15 procent van de nettowinst van Dexia. Bij Dexia zelf klonk het altijd dat FSA voldoende ingedekt was tegen de turbulentie op de kredietmarkten, die vooral deze zomer lelijk huishield.

Georg Krijgh, analist bij Rabo Securities, nuanceert de uitspraken van zijn collega-analisten. 'FSA doet het net goed. De markt begrijpt niet waar FSA mee bezig is, vandaar de daling. Beleggers moeten beseffen dat FSA zo diep in het rood ging door 'mark-to-market'-verliezen. De operationele business van FSA floreert.'

Mark-to-marketverliezen zijn geen materiele verliezen, maar waardeverminderingen die door boekhoudkundige regels als verlies in de boeken moet worden geschreven.

Dexia-topman Axel Miller zei deze zomer dat FSA een uitstekend kwartaal tegemoet zou gaan, zowel qua marges als productie. Dexia komt binnen twee weken, op 16 november, met derdekwartaalcijfers.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud