Advertentie

'Geen miljardenlening bij 'neen' voor Fortis holding'

Indien de meerderheid der aandeelhouders woensdag 'neen' stemt tegen de deals met de overheid en BNP Paribas, zal de overheid de Fortis-holding geen lening van 3 miljard euro toestaan.

Dat werd in overheidskringen vernomen.

De overheid engageerde zich om via de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) de Fortis-holding een lening van 3 miljard euro toe te staan, zodat die voldoende middelen zou hebben om haar deel van de 'special purpose vehicle' (SPV) te financieren. Die lening zou in geval van een njet op de buitengewone algemene vergadering niet doorgaan, melden overheidskringen.

In de SPV zouden alle rommelkredieten en -obligaties van Fortis worden gestopt. Die werden destijds gewaardeerd op 10,4 miljard euro.

De overheid lijkt het spel tegen de Fortis-holding hard te willen spelen bij een neen-scenario. De holding dreigt onvoldoende middelen te hebben om haar deel van de akkoorden na te komen. In dat geval krijgt de overheid Fortis Bank en Fortis Insurance Belgium volledig in handen en komt de holding in zware problemen. 'We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat de Fortis-holding in een zeer slechte liquiditeitspositie terecht zal komen, indien er neen-wordt gestemd', zegt de woordvoerster van de Fortis-holding in een reactie.

Regeringskringen blijven echter hopen dat het zover niet zal komen. 'We sluiten niet uit dat de melding van Ping An om neen te stemmen hun manier is om extra te wegen op de onderhandelingen. We hopen dat ze alsnog een positieve stem voor de verbeterde deal met BNP Paribas gaan uitbrengen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud