Gemeentelijke Holding krijgt weer zuurstof

Premier Herman Van Rompuy (foto: photonews) en de minister-presidenten van Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben de waarborg voor de Gemeentelijke Holding verlengd. ©Photo News

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) en de minister-presidenten van Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn gisteravond overeengekomen de waarborg van 800 miljoen euro voor de Gemeentelijke Holding te verlengen tot augustus. De eerder al toegekende waarborg verstreek eind deze maand.

(tijd) - Daarnaast is gisteravond beslist een werkgroep op te richten die een structurele oplossing moet uitwerken. De Gemeentelijke Holding lijkt nood te hebben aan een kapitaalinjectie omdat de koersval van Dexia de financieringsholding van de gemeenten hard heeft geraakt. De Gemeentelijke Holding, die een belang van 14 procent in Dexia heeft, gebruikt de Dexia-aandelen als onderpand voor haar leningen.

Vlaamse scenario's

Langs Vlaamse zijde waren de voorbije dagen al scenario's uitgewerkt om meteen over te gaan tot een kapitaalinjectie, maar die plannen werden doorkruist door de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS). Die liet bij aanvang van het overleg met premier Herman Van Rompuy immers weten dat het Brussels Gewest op dit ogenblik niet verder kan gaan dan het verlengen van de waarborg.

In de nasleep van de redding van de bank-verzekeraar Dexia kreeg de Gemeentelijke Holding eind 2008 van Vlaanderen, Wallonië en Brussel een staatsgarantie van 400 miljoen euro. Begin februari werd dat verdubbeld tot 800 miljoen euro door de drie gewesten en de federale overheid.

WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud