Advertentie

Gemeentelijke Holding plant uitgifte lening

Francis Vermeiren (links) en Carlos Bourgeois, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van de Gemeentelijke Holding ©Lieven Van Assche

De Gemeentelijke Holding, met 14,3 procent de tweede grootste aandeelhouder van Dexia, plant de uitgifte van een achtergestelde lening van 300 miljoen euro op vier jaar. Dat is woensdag gezegd op de algemene vergadering van de holding, die tal van Belgische steden en gemeenten in haar kapitaal heeft zitten. Het is de bedoeling dat 'Publigas en gemeentelijke intercommunales' op de lening inschrijven. De holding gaat haar aandeelhouders een waarborg vragen voor de lening.

(tijd) - De lening moet worden gezien in het kader van de broodnodige, structurele versterking van het kapitaal van de holding. Die versterking moet er komen na de steun die de Gemeentelijke Holding tijdens de bankencrisis verleende aan Dexia. Ze is ook een voorwaarde voor de staatswaarborg van de federale overheid en de gewesten voor de holding ten belope van 800 miljoen euro die onlangs werd verlengd tot eind september.  

Eerder was er al sprake van dat Publigas, het investeringsvehikel van de steden en de gemeenten voor de gassector, de Gemeentelijke Holding zou bijspringen. Nu blijkt inderdaad dat de Gemeentelijke Holding voor de lening onder andere naar Publigas kijkt. Publigas zit goed bij kas door de verkoop van het belang in Distrigas aan het Italiaanse ENI. 

De Gemeentelijke Holding vraagt haar aandeelhouders de lening te waarborgen, maar zegt tegelijk dat de kans dat die waarborg wordt aangesproken erg klein is. Later dit jaar komt er een nieuwe algemene vergadering over de hele kwestie. 

JL/BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud