Gerecht geeft Fortis-belegger hoop

Het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie door Fortis heeft al bezwarende elementen opgeleverd. Dat vernam De Tijd van verschillende bronnen. Dat betekent dat Fortis wel degelijk misleidende informatie zou hebben gecommuniceerd aan zijn aandeelhouders.

Het strafonderzoek, dat is opgestart in oktober 2008, zit in de laatste rechte lijn. Het zou al over enkele maanden worden afgerond. Er moet wel nog een onderzoeksopdracht in het buitenland plaatsvinden. De woordvoerder van het Brusselse parket, Jean-Marc Meilleur, wil dan ook geen commentaar geven over de huidige stand van het onderzoek.

Het strafonderzoek gaat over de communicatie van Fortis in de periode vanaf 6 augustus 2007, toen de algemene vergadering zich moest uitspreken over het bod op ABN AMRO, tot 25 september 2008, toen duidelijk werd dat Fortis onderuitging. De speurders van de federale gerechtelijke politie van Brussel moesten onderzoeken of Fortis in die periode bewust onjuiste informatie heeft verspreid over de liquiditeit en solvabiliteit van de groep.

Volgens onze bronnen heeft het gerechtelijk onderzoek ‘spectaculaire en ontluisterende resultaten’ opgeleverd. ‘Het Brusselse gerecht heeft in dit dossier zeer gericht gewerkt. De speurders schieten niet op alles wat beweegt, zoals het geval was in de zaak-Beaulieu. Justitie wil deze keer een goede beurt maken’, is te horen.

Stortvloed

Het Brusselse parket dreigt echter bedolven te worden onder een stortvloed van burgerlijke partijstellingen nu stilaan duidelijk wordt dat het strafonderzoek vruchten afwerpt. Dat zal de hoop op een schadevergoeding voor de aandeelhouders weer aanwakkeren.

Het strafonderzoek dat wordt gevoerd in Brussel is niet de enige zaak voor justitie die draait rond de vraag of Fortis zijn aandeelhouders correct heeft geïnformeerd. Zowel in ons land en Nederland als in de VS lopen er processen rond die vraag. Die zaken werden aangespannen door aandeelhouders. Ook de Nederlandse deskundigen die de recente geschiedenis van Fortis ontrafelen, buigen zich over de kwestie.

LARS BOVÉ en BERT BROENS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud