Gerechtelijke acties tegen ontmanteling Fortis op til

©Photo News

De Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen wil zoveel mogelijk aandeelhouders verzamelen om zijn gerechtelijke acties tegen de ontmanteling van Fortis kracht bij te zetten. Modrikamen, die een reputatie opbouwde als verdediger van minderheidsaandeelhouders, vindt dat de aandeelhouders buitenspel werden gezet bij de ontmanteling van Fortis. Hij wil de verkoop van Fortis-Bank aan BNP Paribas ook laten opschorten.

Als Modrikamen voldoende aandeelhouders kan verzamelen - zelf spreekt hij van enkele miljoenen titels - wil hij een buitengewone algemene vergadering laten bijeenroepen. Verder wil hij de verkoop van Fortis-bank aan BNP Paribas voorlopig laten opschorten door de voorzitster van de rechtbank van koophandel in Brussel. Modrikamen is op dat terrein niet aan zijn proefstuk toe. Ook in 1998 slaagde de advocaat erin om de fusie tussen de voormalige Kredietbank en Cera even te laten opschorten, een beslissing die evenwel enkele dagen later door het Hof van Beroep teniet werd gedaan. Modrikamen wil dat de voorzitster van de rechtbank van koophandel in Brussel ook een expert aanstelt die zich moet buigen over de vraag of Fortis wel een correcte prijs krijgt voor de verkoop van zijn activa aan BNP Paribas. 

Weinig slaagkans

Specialisten vennootschapsrecht schatten de slaagkansen van dergelijke procedures laag in. ‘Het is zeer de vraag of een rechter zal oordelen dat de prijs voor de verkoop van Fortis-bank, gezien de huidige marktomstandigheden, belachelijk laag was,’ stelde de professor vennootschaprecht Hans De Wulf gisteren al in de krant. 

Daarnaast onderzoekt Modrikamen of hij de bestuurders van Fortis aansprakelijk kan stellen voor hun totaal gebrek aan transparantie. De advocaat viseert op nog geen individuele bestuurders in het bijzonder. Modrikamen geeft wel mee dat de schadevergoeding waartoe eventueel ‘schuldige’ bestuurders zouden veroordeeld worden, alleen kan toekomen aan Fortis zelf, niet aan de gedupeerde aandeelhouders.

Tot slot onderzoekt de advocaat in welke mate hij acties kan ondernemen tegen de Belgische staat, de toezichthouder en de Nationale Bank van België. ‘Ook zij hebben boter op het hoofd’, klonk het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud