Gewesten gepolst over kapitaalinjectie Dexia

© /Hollandse Hoogte

De gewesten worden door de federale regering gepolst naar hun bereidheid om deel te nemen aan een mogelijke kapitaalinjectie bij Dexia. Dat vernam de redactie van verschillende bronnen. Er zouden evenwel nog andere pistes bewandeld worden. Dexia dook maandag met bijna 30 procent, onder meer door speculaties over een nakende kapitaalverhoging en over een uitspraak van het ratingbureau Moody's betreffende de Amerikaanse dochter FSA.

(tijd) - De federale regering kwam deze middag bijeen om zich te buigen over de financiële crisis. Na de reddingsoperatie bij Fortis bekeek ze hoe de koersdaling van Dexia kon verklaard worden en werd er werk gemaakt van het dossier. Daarbij worden de gewesten gepolst naar hun bereidheid om deel te nemen aan een mogelijke kapitaalinjectie.

Naast het scenario van een kapitaalinjectie met de hulp van de gewesten zouden er nog andere pistes mogelijk zijn, zegt een bron. Later op de avond volgt nog een 'kern'.

Dat de gewesten betrokken worden, is logisch: de Gemeentelijke Holding is de tweede aandeelhouder van Dexia met ongeveer 17 procent. Arco, de holding van de christelijke arbeidersbeweging, bezit ongeveer 18 procent van de groep. De Franse staatsholding CDC heeft direct en indirect 14 procent in handen. Ethias bezit 6,4 procent van de aandelen.

De koers van de bankgroep daalde maandag met bijna 30 procent. De raad van bestuur van Dexia komt vanavond bijeen om 'de financiële crisis te evalueren'. Dexia geeft geen commentaar over de berichtgeving in de Franse pers over een mogelijke kapitaalverhoging.

'Fundamenteel anders'

Premier Yves Leterme verklaarde maandagmorgen dat de problematiek van Dexia 'fundamenteel anders' is dan die bij Fortis. Ook in dit dossier mogen de spaarders op beide oren slapen, verzekerde hij. Op de vraag of de overheid ook Dexia zal bijspringen, antwoordde de eerste minister dat de regering ook voor Dexia 'op alle vlakken' haar verantwoordelijkheid zal opnemen. De Franse regering zei hetzelfde. 'Rekening houdend met de specifieke omstandigheden, die verschillend is van Fortis, zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen', stelde Leterme. 

Naar verluidt wil de federale regering na zijn inspanning bij Fortis nu ook dat de andere entiteiten - zoals de gewesten - hun steentje bijdragen.

PBL/MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud