Gimv en Vlaamse overheid starten XL Fonds

ceo Koen Dejonckheere

Het reeds aangekondigde XL Fonds gaat officieel van start. Investeringsmaatschappij Gimv en de Vlaamse overheid stellen elk 250 miljoen euro ter beschikking van het fonds, dat zich richt op groeibedrijven met een waarde van 75 tot 750 miljoen euro. Dat kondigden ceo Koen Dejonckheere, voorzitter Herman Daems en Vlaams Minister van Financiën Dirk Van Mechelen vandaag aan.

(tijd) - XL gaat van start met 500 miljoen euro. Het fonds richt zich op gezonde groeibedrijven die, gezien het huidige economische klimaat, de middelen ontberen om hun businessplan te realiseren.

Deze bedrijven vertonen een gezonde activiteit en hebben het potentieel om vanuit de Vlaamse markt internationaal door te groeien. Omdat dit fonds van groot belang is voor de Vlaamse economie, kan het ook rekenen op de steun van de Vlaamse Overheid.

Het fonds zoekt voor eind 2009 bijkomende investeringsmiddelen aan te trekken bij andere institutionele investeerders. 'De bedoeling is om minstens 100 miljoen euro extra te verzamelen', zegt Dejonckheere.

Het XL-fonds beoogt de komende 5 jaar te investeren in 10 tot 15 bedrijven in diverse sectoren. Het bedrag per investering kan oplopen tot 100 miljoen euro, zowel in de vorm van eigen als quasi-eigen vermogen. Het fonds hanteert een langtermijnvisie en streeft daarom voor elke investering naar een looptijd van 7 tot 10 jaar. 'Momenteel liggen er nog geen concrete dossiers op tafel, maar we zijn wel in gesprek met verschillende bedrijven', aldus Dejonckheere.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud