GIMV verwerft 86 procent in Grandeco (wandbekleding Balta)

GIMV verwerft 86 procent in Grandeco, de voormalige wandbekledingsdivisie van de Balta-groep. De overige 14 procent komt in handen van het management. In mei raakte reeds bekend dat GIMV en Balta Industries exclusieve gesprekken voerden. Doughty Hanson, de eigenaar van Balta, zette de divisie in de herfst van vorig jaar in de etalage.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) Grandeco produceert hoofdzakelijk vinylmuurbekleding en heeft productievestigingen in Tielt en in het Franse Châlons en Champagne. Het is een spin-out van de Balta Group en was in handen van Doughty Hanson, een durfkapitaalinvesteerder. In 2006 boekte het huidige Grandeco een bedrijfskasstroom (EBITDA) van 8,9 miljoen euro op een omzet van 75 miljoen euro. Grandeco telt ongeveer 500 werknemers.

Grandeco mikt dit jaar op een omzet van 80 miljoen euro en 83 miljoen euro in 2008, zo blijkt uit een bericht in Het Laatste Nieuws. Al bij al beperkte groeiambities dus. Grandeco, met een martkaandeel van 5 procent, is niet van plan de overnametour op te gaan. Van consolidatie in de behangmarkt is niet meteen sprake omdat er de voorbije jaren al een natuurlijke selectie gebeurde en heel wat bedrijven failliet gingen. De markt daalde 20 a 25 procent omdat behang zijn aantrekkingskracht verloor ten voordele van verf maar die trend is nu terug aan het keren.

Drie jaar geleden, nog voor de verkoop van Balta aan Doughty Hanson, poogde Balta zijn muurbekledingsafdeling al te verkopen maar dat plan ging niet door. De voorbije jaren werd gewerkt aan de integratie van de verschillende productiesites en daarna daagden wel geinteresseerden op. De onderhandelingen met GIMV sleepten negen maanden aan.

Volgens recente mediaberichten staat tevens de hele Balta-groep te koop. Doughty Hanson nam drie jaar geleden Balta over. De West-Vlaamse groep werd bij de overname gewaardeerd op 600 miljoen euro. De Britse private-equitygroep kreeg de controle over 70 procent van de aandelen. De oprichtersfamilie Balcaen behield 20 procent van de groep en de controle over de vynildivisie. Het management kocht een belang van 10 procent. Doughty Hanson besliste onlangs om het bedrijf opnieuw in de etalage te zetten. De zakenbank Goldman Sachs werd gemandateerd om de verkoop te begeleiden.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Foto Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud