Goldman Sachs en Morgan Stanley nek-aan-nek voor eerste stek fusiemarkt

©BLOOMBERG NEWS

De zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley wedijveren om de eerste plek in het klassement voor belangrijkste adviseur van fusie- en overnametransacties. Morgan Stanley staat voorlopig op kop. Daardoor verliest Goldman Sachs mogelijk voor het eerst in jaren zijn koppositie. Dat blijkt uit de statistieken van het studiebureau mergermarket.

(tijd) - Zakenbankiers volgen elk kwartaal van dichtbij hoe hun instelling het doet in de 'league tables', de rangschikking van adviseurs bij fusies en overnames. De ranglijsten zjin een belangrijk onderdeel van de concurrentiestrijd tussen zakenbanken. Een hoge positie op een gerespecteerd klassement is een marketinginstrument.

Goldman Sachs staat al jarenlang aan de top van de internationale 'league tables'. Maar voor 2009 zou dat wel eens kunnen veranderen. Volgens mergermarket adviseerde Morgan Stanley het afgelopen jaar voor 574,28 miljard dollar (401 miljard euro) aan transacties. Goldman Sachs strandt voorlopig op de tweede plaats met 535,74 miljard dollar. Qua aantal begeleide 'deals' staat het evenwel aan de leiding met 233, tegenover 221 voor Morgan Stanley.

De twee zakenbanken treden of traden op bij de grootste transacties van het jaar. Soms staan ze aan dezelfde zijde. Goldman Sachs en Morgan Stanley adviseren bijvoorbeeld Cadbury in zijn conflict met Kraft.

JP Morgan eindigt 2009 op de derde stek, zowel qua aantal transacties als op het vlak van het transactievolume. Het adviseerde onlangs ExxonMobil in zijn miljardenbod op XTO Energy. Onafhankelijke boetieken als Lazard, Rothschild en Evercore Partners deden het eveneens goed.

Versnelling

Volgens mergermarket herleefde de fusie- en overnamemarkt in het vierde kwartaal. Er werden tijdens die periode wereldwijd voor 575 miljard dollar aan deals aangekondigd. Dat is het hoogste bedrag sinds het derde kwartaal van 2008.

Maar tegenover 2008 is de fusie- en overnameactiviteit in 2009 nog in vrije val: het totale bedrag aan fusies en overnames dook met 30 procent. In Europa is de situatie nog slechter (-56% qua totaal tranactiebedrag).

MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud