Groep K: 'Overname Kaupthing kan afspringen'

©EPA

Groep K, de belangenvereniging die opkomt voor de Belgische klanten van Kaupthing Luxemburg, waarschuwt ervoor dat de overname van die bank mogelijk kan afspringen. Een groep van 25 banken die Kaupthing Luxemburg interbancaire kredieten had verschaft, aarzelt nu om de noodzakelijke toestemming te geven voor de overname, luidt het in een persbericht van Groep K.

(tijd) - De 25 banken, waaronder Dexia, KBC en ING, zouden normaal nu maandag, 16 maart, hun fiat moeten geven voor de overname van Kaupthing Luxemburg, dat in de problemen was geraakt na de ondergang van het IJslandse moederbedrijf Kaupthing. 

Maar volgens Groep K zouden die banken nu aarzelen om hun goedkeuring te geven voor die overname, omdat ze van oordeel zijn dat de deal hen te weinig garanties biedt. Ze zouden een faillissement verkiezen, omdat ze dan tientallen miljoenen euro meer kunnen vorderen, schrijft Groep K zaterdag in een persbericht. 

Volgens de deal die in december vorig jaar werd bereikt en die maandag zou moeten worden goedgekeurd wordt Kaupthing Luxemburg overgenomen door een Libisch staatsfonds. Nog volgens de overeenkomst, waarbij de Belgische en Luxemburgse overheid elk een garantie  van 160 miljoen euro gaven, zou Keytrade, een dochter van Landbouwkrediet, de 20.000 Belgische klanten overnemen van Kaupthing Luxemburg. De tegoeden van die klanten zijn al geblokkeerd sinds het IJslandse moederbedrijf Kauphting in oktober in de problemen was geraakt.

Groep K reageert verontwaardigd op de aarzelende houding van de banken, en herinnert eraan dat veel van deze instelling zelf overheidsgeld  nodig hadden om niet ten onder te gaan. 'Maar omdat ze geen absolute garantie krijgen dat ze geen enkel financieel risico lopen, verkiezen de banken echter 20.000 spaarders, 250 werknemers en de Belgische en Luxemburgse regeringen een hak te zetten', klinkt het. 

De belangenvereniging doet daarom een ultieme oproep aan Dexia, KBC en ING om de andere schuldeisende banken ervan te overtuigen de Kaupthing-deal alsnog goed te keuren, en zo te bewijzen dat ze hun 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' opnemen. PS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud