Grootbanken boeken 1,1 miljard verlies

De vier Belgische grootbanken - BNP Paribas Fortis, KBC, Dexia en ING - hebben in 2009 gezamenlijk 1,1 miljard euro verlies geboekt, blijkt uit een berekening van De Tijd. Ondanks het rode cijfer is het resultaat aanzienlijk beter dan het recordverlies van 2008 dat uitkwam op 25,7 miljard euro.

(tijd) - Het verging de grote spelers in de financiƫle sector in ons land vorig jaar weer beter, na het erg moeilijke 2008. Alle vier de grootbanken boekten in 2009, met inbegrip van hun buitenlandse dochters, een stijging van hun inkomsten. Samen kwamen ze aan 23,9 miljard euro aan inkomsten, tegen 17,8 miljard een jaar eerder. De banken konden onder meer profiteren van de gunstige rentesituatie.

De hogere inkomsten worden echter deels gecompenseerd door voorzieningen voor probleemkredieten en waardeverminderingen. Daar staat dan weer tegenover dat de banken hun kosten onder invloed van de crisis terugschroefden.

BNP Paribas Fortis, Dexia en ING Belgiƫ konden hun winstgevendheid aanzienlijk opvoeren. BNP Paribas Fortis drong het reuzenverlies van 20,6 miljard van 2008 - voor een groot stuk veroorzaakt door het afstoten van Fortis Bank Nederland - terug tot een minus van 665 miljoen. Dexia slaagde er in het tekort van 3,3 miljard van 2008 om te buigen in een overschot van 1,01 miljard. ING kon zijn winst met ruim de helft opdrijven tot 1,017 miljard. KBC zag slechts een lichte daling van het verlies, tot 2,47 miljard.

Dat maakt dat ING, de kleinste onder de vier grote spelers, opnieuw de beste prestatie neerzette. In 2008 was het zelfs de enige grootbank die een positief saldo kon optekenen.

De solvabiliteit van de grootbanken verbeterde vorig jaar eveneens. Gemiddeld kwamen ze aan een kapitaalratio (core Tier 1) van 11,83%. Een jaar eerder was dat maar 9,98%. De verschillen zijn groot. KBC sloot 2009 af met 9,2% en staat daarmee onderaan de rangschikking, terwijl ING de lijst aanvoert met 15,9%.

BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud