Grootste aandeelhouder Euronext voor fusie met NYSE

Atticus Capital, de grootste aandeelhouder van Euronext, gaat instemmen met de voorgenomen fusie van het beursbedrijf met diens sectorgenoot New York Stock Exchange. Dat heeft de investeringsmaatschappij dinsdag bekendgemaakt.

(anp/betten) - Later vandaag stemmen de aandeelhouders in Parijs over de fusie.

Het Amerikaanse Atticus, dat een belang heeft van zo'n 10 procent in Euronext, denkt dat de samensmelting van de twee beursexploitanten goed is voor de aandeelhouders. 'Het gecombineerde bedrijf heeft goede vooruitzichten voor groei en voor kostenbesparingen', zo luidt het.

Aan Europese kant is er kritiek op de fusie. Onder meer de groep rond Dexia-topman Axel Miller uitte in de pers zijn ongenoegen over het project, wegens 'het gebrek aan pan-Europese visie'.

Dat de fusie tussen Euronext en NYSE besparingen zou opleveren, is wel algemeen aanvaard. De twee bedrijven herhaalden dinsdag in een presentatie aan de aandeelhoudersvergadering die terug te vinden is op het internet, de verwachte besparingsopbrengsten.

De totale synergieën zouden de komende drie jaar 293 miljoen euro bedragen, deels omwille van kostenbesparingen en deels op basis van omzetsynergieën.

Op het gebied van technologie zullen de besparingen 250 miljoen euro over drie jaar bedragen. Deze komen onder meer tot stand door het terugbrengen van het aantal handelsplatformen van 6 tot 2, het aantal datacenters van 10 tot 4 en het aantal netwerken van 4 tot 1. De besparingen bij ondersteunende functies als marketing, hulpdiensten en andere bedrijfsonderdelen moeten over de komende drie jaar belanden op 25 miljoen euro.

Euronext en NYSE willen het fusieproces nog altijd voltooien in het eerste kwartaal van 2007.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud