Grootste Chapter 11 in de geschiedenis

De aanvraag van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers om onder gerechtelijke bescherming geplaatst te worden via de zogeheten "chapter 11"-procedure, is de grootste in de geschiedenis.

(belga) - Lehman is zijn schuldeisers meer dan 613 miljard dollar schuldig, zo blijkt uit de aanvraag tot uitstel van betaling van de bank. Dat is bijna 15 keer meer dan de op een na grootste "chapter 11", namelijk die van WorldCom in 2002. Dit telecombedrijf had een schuldenberg van 41 miljard dollar.

De aandeelhouders zouden wel eens miljarden kunnen verliezen als Lehman de beschermingsprocedure niet overleeft. Volgens de Amerikaanse wet worden claims van aandeelhouders pas betaald na bijna alle andere schuldeisers.

Ook bij de overige schuldeisers is er een hiërarchie. Zo worden eerst de "verzekerde" leningen terugbetaald en pas nadien de "onverzekerde". Lehman is zijn tien grootste onverzekerde schuldeisers meer dan 157 miljard dollar schuldig.

Ondertussen ruimen de 25.000 werknemers van Lehman wereldwijd hun bureaus op, hopend dat ze nog betaald zullen worden.

De bank kondigde maandag aan dat ze uitstel van betaling gaat aanvragen via de "chapter 11"-procedure. Chapter 11 voorziet in de bescherming tegen schuldeisers.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud