Hard spel rond Fortis

Fortis-topman Karel De Boeck ©Hans van den Bogaard

Op enkele dagen van de cruciale aandeelhoudersvergaderingen van Fortis heerst in de coulissen hoogspanning, met geruchten, gespin en dreigementen. Het gevecht voor elke stem is opnieuw volop losgebarsten. Fortis-topman Karel De Boeck blijft alvast optimistisch en verwacht een duidelijk 'ja' voor de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas.

(tijd) - Dinsdag en woensdag komen de aandeelhouders van de Fortis-holding bijeen in respectievelijk Gent en Utrecht. Hoofdpunt op de aandeelhoudersvergaderingen is de stemming over de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas. De bijeenkomsten zijn cruciaal. De aandeelhouders maken namelijk, naar alle waarschijnlijkheid definitief, uit of de bank in Franse handen terechtkomt dan wel meerdere jaren een staatsbank blijft.

In de aanloop naar de beslissende stemming worden alle registers opengetrokken. Het advocatenbureau Modrikamen zette de Fortis-holding gisteren met het dreigement van een rechtszaak onder druk om de lijst van aandeelhouders die ingeschreven zijn voor de vergadering van Gent vrij te geven. Fortis stemde toe. Nochtans is het juridisch onduidelijk of de lijst, met tal van privégegevens, wel mag worden overhandigd.

Ook het gespin en de geruchten steken de kop op. Zo circuleerde de niet-bevestigde informatie, mogelijk gelanceerd door het nee-kamp, dat toplui van de federale overheid aandeelhouders bestoken met niet mis te verstane telefoons. Het nee-kamp trok zich ook even op aan een mail met een vermeend belastende uitspraak van de kabinetschef van minister van Financiën Didier Reynders.

Karel De Boeck, de topman van de Fortis-holding, verwacht een duidelijke ja-stem. Niet alleen krijgen de institutionele beleggers een positief stemadvies van het gezaghebbende RiskMetrics. Ook kunnen nieuwe aandeelhouders, die niet gedupeerd zijn door de opsplitsing van Fortis, meestemmen.

Wellicht komen veel van die nieuwe aandeelhouders opdagen. Want het aantal aanwezige of vertegenwoordigde aandelen zal volgende week hoger liggen dan bij de vergaderingen in februari. Er zullen wellicht 580 tot 600 miljoen aandelen (een klein kwart van het totaal) vertegenwoordigd zijn.

'Die grotere opkomst leidt wellicht tot een kleine verschuiving naar 'ja',' stelt De Boeck. Hij waarschuwt er ook voor dat de holding bij een nee-stem 6,86 miljard euro moet investeren in het vehikel met rommelkredieten. 'Dan riskeren we de hele waarde van de holding in dat vehikel met rommelkredieten', stelt De Boeck.

BB/JL/MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud