Advertentie

Herman Daems voorzitter Fortis Bank

Hermans Daems, de huidige voorzitter van Gimv, zal ook de voorzitter van Fortis Bank worden. ©Sofie Van Hoof

Herman Daems, de voorzitter van Gimv, wordt door BNP Paribas vooruit geschoven als de nieuwe voorzitter van Fortis Bank. Dat vernam De Tijd en werd intussen bevestigd door BNP Paribas.

(tijd) - Daems zal als voorzitter worden benoemd zodra BNP Paribas de overname van 75 procent van het kapitaal van Fortis Bank is afgerond. De closing van de operatie is voorzien voor midden mei. 

Daems werd de voorbije dagen al meermaals getipt als nieuwe voorzitter voor Fortis Bank. BNP Paribas had met Daems kennis gemaakt toen die begin oktober was aangesteld als speciaal vertegenwoordiger van de regering in de onderhandelingen over Fortis. 

Over Daems' benoeming was er de voorbije dagen wel enige politieke discussie. Zo was er binnen Open VLD kritiek op het feit dat Daems nog steeds van plan is om voorzitter te blijven van Gimv. Maar uiteindelijk hebben de liberalen hun verzet opgegeven.  Bij Gimv zegt men ook na de bevestiging van BNP Paribas 'geen enkele indicatie te hebben'  dat Daems zijn maandaat als voorzitter van de investeringsmaatschappij zal stopzetten.

Daems is tot 2010 ook voorzitter van Barco, een mandaat dat hij al sinds 1999 uitvoert. Bij de West-Vlaamse beeldvormingsgroep wilde men geen commentaar kwijt over de benoeming van Daems. 

'Ten dienste van bevolking'

'Als voorzitter van Fortis Bank wil ik drie dingen realiseren', zegt de 62-jarige Daems donderdag in een persbericht. 'Op de eerste plaats wil ik ervoor zorgen dat België opnieuw ten volle zal kunnen bouwen op een Fortis Bank die geheel ten dienste staat van de Belgische bevolking en ondernemingen.'

'Daarnaast zal ik het managementteam van Fortis Bank bijstaan in een integratieproces dat waarde zal creëren voor de Belgische econoie en BNP Paribas. Tenslotte zal ik het management helpen internationale opportuniteiten te verkennen voor Belgische financiële en zakelijke kwaliteiten.'

Overheidsbestuurders 

Ondertussen blijft het uitkijken naar wie de twee Belgische overheidsbestuurders bij BNP Paribas zullen worden. De namen die het meest de ronde doen zijn die van ex-hoogleraar economie Emiel Van Broekhoven en van Jean-Paul Pruvot (AXA). De benoeming van die laatste zou wel ter discussie staan.

Tijdens de persconferentie naar aanleiding van de eerstekwartaalcijfers liet Baudouin Prot, de gedelegeerd bestuurder van BNP Paribas, weten dat de Franse bank de twee Belgische bestuurders officieel zal voorstellen op zijn buitengewone algemene vergadering van 13 mei. PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud