Holdings investeren nog amper in België

De Belgische beursgenoteerde holdings en investeringsmaatschappijen deden vorig jaar amper 10,5 procent van hun investeringen in eigen land. Ze belegden naar schatting 478 miljoen euro in Belgische bedrijven, terwijl ze 4,07 miljard euro in buitenlandse ondernemingen stopten. Dat leert een studie van de redactie van De Tijd.

(tijd) De stelling dat holdings bijdragen tot de verankering van de Belgische economie klopt niet. De Belgische holdings beleggen hoe langer hoe minder in eigen land. De gemiddelde portefeuille van een holding op de Brusselse beurs bestaat voor 39 procent uit Belgische bedrijven. Twaalf jaar geleden maakten Belgische aandelen nog vier vijfde uit van de portefeuilles.

Dat komt vooral door de uitverkoop van Belgische participaties door Albert Frère, die met GBL en NPM de twee grootste holdings van de Brusselse beurs bezit. De Waalse zakenman lag mee aan de basis van de verkoop van bijvoorbeeld Royale Belge aan AXA, Tractebel aan Suez, en Petrofina aan Total. GBL bezit geen enkele Belgische participatie meer. Frère kijkt voor nieuwe belangen enkel naar Frankrijk. De 2,9 miljard euro investeringen van GBL in 2006 vloeiden naar de Franse bedrijven Lafarge, Pernod-Ricard en Suez.

Een rekenkundig gemiddelde levert een gunstiger cijfer op voor de Belgische bedrijven, aangezien de holdings van Frère in deze berekeningswijze eenzelfde gewicht krijgen als veel kleinere vennootschappen zoals Quest for Growth of Mitiska. Gemiddeld investeerden de holdings vorig jaar 42,9 procent in eigen land. Monoholdings als Solvac, Tubize of Almancora werden niet in ons staal opgenomen.

De meest 'Belgische' holding is Ackermans & van Haaren: 96 procent van de portefeuille bestaat uit Belgische vennootschappen. Dat cijfer weerspiegelt echter niet de geografische omzet. De baggerdochter DEME is een Belgisch bedrijf, maar realiseert bijna zijn hele omzet buiten de landsgrenzen.

De grootste investering door een holding in België staat op naam van Sofina. De maatschappij van de familie Boël verwierf voor 86,7 miljoen euro een belang van 17,5 procent in Deceuninck. Daarna volgt een investering van een holding in een andere holding: de groep Brederode van Pierre van der Mersch spendeerde naar schatting 57,6 miljoen euro voor de aankoop van 756.859 Sofina-aandelen.

SM

Voor de grootste investering door een holding in België tekende vorig jaar Sofina. De maatschappij van de familie Boël verwierf een belang van 17,5 procent in de producent van pvc-profielen Deceuninck (foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud