Advertentie

Hospitalisatiepolissen weer duurder in 2009

DKV, goed voor driekwart van de individuele hospitalisatieverzekeringen in België, verhoogt zijn premies volgend jaar met 5,8 procent. Als gevolg van de wet-Verwilghen moet de stijging van de premies beperkt blijven tot ofwel de stijging van de consumentenprijzenindex of een nog te ontwikkelen medische index.

(tijd) - Aangezien de medische index er nog niet is, hanteert DKV de consumentenprijzenindex. De stijging met 5,8 procent weerspiegelt de stijging van de consumentenprijzen in de periode juni 2007-juni 2008, stelt DKV-topman Luc Vancamp.

Fortis, ook een belangrijke speler op de markt voor hospitalisatieverzekeringen, besliste deze week zijn premies te verhogen met 1,65 procent. KBC gaat zijn premies indexeren, maar moet het percentage nog bepalen.

Sommige verzekeringsmaatschappijen voeren in 2009 geen loutere premieverhoging door, maar wel een herziening van de contracten om die aan te passen aan de gewijzigde wetgeving. Dat is onder meer het geval voor Argenta, dat de aanpassingen eerder al aankondigde. Daardoor betalen verzekerden in 2009 soms fors meer.

Ook Allianz herziet de polissen om ze aan te passen aan de antidiscriminatiewetgeving. Dat betekent 'voor de ruime meerderheid van de klanten een stijging met gemiddeld 15 procent.' Voor sommige heel oude polissen kan de stijging nog meer bedragen, stelt Allianz. Bij AXA moet nog een 2.000-tal contracten aangepast worden.

Medische index

De komende jaren gebeuren de premieaanpassingen wellicht op basis van een nieuwe medische index. Na discussies over wie die moest uitwerken, is de taak uiteindelijk toegewezen aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Het centrum is volop bezig aan de ontwikkeling van de index.

'De eerste simulaties hebben al plaatsgevonden', stelt Vancamp, die voor de sectorfederatie Assuralia de Afdeling Gezondheid voorzit. Uit die simulaties blijkt dat de premieaanpassingen op basis van de medische index hoger zullen liggen dan verhogingen op basis van de consumentenprijzenindex.

Dat de medische index grotere prijsverhogingen toelaat, heeft alles te maken met de aanhoudende stijging van de ziektekosten. Nieuwe technologie kost veel en wordt niet of maar gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds, de ereloonsupplementen nemen toe en de vergrijzing van de bevolking doet de gezondheidsfactuur eveneens oplopen.

Hoe de medische index er precies uit zal zien, ligt nog niet vast. Wellicht komen er verschillende modaliteiten voor de verschillende types hospitalisatieverzekeringen. 'Een eenvoudige formule wordt het in ieder geval niet', stelt Vancamp. Verwacht wordt dat de medische index er begin 2009 is.

JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud