HSBC overtreft verwachtingen

HSBC Holdings, de grootste bank van Groot-Brittannië en de nummer vier wereldwijd, pakte maandag uit met beter dan verwachte halfjaarcijfers. De crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt werd gecompenseerd door andere activiteiten, al verhoogde de bank wel haar voorzieningen voor mogelijke problemen in de toekomst.

(belga) De nettowinst van HSBC steeg met 25 procent tegenover de eerste helft vorig jaar, tot 10,9 miljard dollar. Per aandeel bedroeg de winst 94 dollarcent. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. De omzet steeg met 23 procent tot 42,1 miljard dollar.

De winst werd geholpen door lagere belastingen en de verkoop van activa in China. Ook de Aziatische activiteiten en het investeringsbankieren kenden een goede eerste jaarhelft. Daarentegen stegen de provisies voor mogelijke kredietverliezen in de toekomst meer dan verwacht. Die provisies bedragen bijna 6,4 miljard dollar, terwijl analisten gerekend hadden op 5,65 miljard. HSBC is in de VS eigenaar van Household international Inc., dat consumentenkredieten verstrekt. De winst in de Amerikaanse activiteit van HBC lag 35 procent lager dan vorig jaar.

In de VS woedt een crisis op de markt van de woonkredieten. De voorbije jaren werd, onder meer als gevolg van de uiterst lage rente, massaal geleend om een woning te kopen. Door het stijgen van de rente, komen heel wat Amerikanen echter in de problemen om die leningen af te betalen. Vooral de zogenaamde subprime-markt, voor de minder betrouwbare crediteuren, is in crisis. De autoriteiten vrezen dat de verliezen in deze sector kunnen oplopen tot 100 miljard dollar.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud