Advertentie
Advertentie

HSBC presteert licht boven verwachting in 2006

(tijd) - HSBC Holdings, de grootste bank van Europa, heeft in een 2006 een nettowinst geboekt van USD 15,8 miljard. Dat betekent een stijging van 4,7% ten opzichte van 2005. Dit heeft HSBC maandag bekendgemaakt. Analisten gepolst door Bloomberg waren gemiddeld uitgegaan van een nettowinst van USD 15,68 miljard.

Per aandeel kwam de winst uit op USD 1,35 tegenover USD 1,39 een jaar eerder. De bank realiseerde over 2006 een winst voor belasting van USD 22,1 miljard terwijl een jaar eerder nog een cijfer stond van USD 21 miljard.

HSBC zegt het resultaat te hebben verbeterd onder meer vanwege een sterke diversiteit in de activiteiten. Dit ondanks een teruggang bij de hypotheekactiviteiten in de Verenigde Staten.

In het afgelopen jaar wist de bank een stijging van 10% te realiseren van de netto rente-inkomsten. Het netto renteresultaat kwam daarmee uit op USD 34,5 miljard. De totale operationele opbrengsten stegen het afgelopen jaar met 13% naar USD 65,4 miljard. De operationele uitgaven namen toe met 14% naar USD 33,55 miljard.

De bank wist daarbij het afgelopen jaar de efficiency ratio (operationele kosten als percentage van de operationele inkomsten) nagenoeg onveranderd te houden op 51,3% tegenover 51,2% het jaar ervoor.

De Sunday Times meldde zondag al dat de bank in 2006 in totaal USD 11 miljard moest afschrijven om de grote verliezen in de Verenigde Staten te dekken. Uit de jaarcijfers blijkt dat de bank in 2006 een last heeft genomen van in totaal USD 10,6 miljard als afboeking op slechte leningen en toevoegingen aan de voorzieningen. Dat betekent een stijging van 35% ten opzichte van het jaar ervoor.

De afboeking heeft vooral betrekking op de risicovolle hypotheekportefeuille die de bank in de Verenigde Staten heeft uitstaan. Met de neergaande Amerikaanse huizenmarkt begint de kwaliteit van deze portefeuille ernstig onder druk te staan.

HSBC heeft voor het vierde kwartaal van 2006 het interim-dividend vastgesteld op USD 0,36 per gewoon aandeel. Het totale dividend over 2006 komt daarmee uit op USD 0,81 per aandeel, een stijging van 11% ten opzichte van het jaar ervoor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud