'HSBC staat voor nieuwe kapitaalronde'

Volgens analisten van Morgan Stanley moet HSBC, Europa's grootste bank gemeten naar beurswaarde, mogelijk 22 miljard euro (20 miljard Britse pond) aan extra kapitaal ophalen. De analisten gaan ervan uit dat het dividend gehalveerd wordt. HSBC zakt fors in de Londense handel.

(tijd) - 'Onze gedetailleerde studie van de kapitaalpositie van HSBC sterkt ons in de overtuiging dat HSBC genoodzaakt zal zijn om het dividend te halveren en een grootscheepse kapitaalverhoging zal moeten doorvoeren in 2009', klinkt het bij Morgan Stanley.

HSBC is de bankencrisis relatief ongeschonden doorgekomen in tegenstelling tot haar sectorgenoten. De bank heeft tot nu toe nog geen extra kapitaal moeten zoeken dankzij een historisch hoge kapitaalpositie en sterke liquiditeit. 'Nu is het moment echter gekomen om een extra kapitaalbuffer aan te leggen', argumenteren de analisten. 'We achten het zeer waarschijnlijk dat de bank in 2009 zal snoeien in het dividend. In een worst case scenario voorzien we een kapitaalverhoging van 20 miljard Britse pond (22 miljard euro).

HSBC weigert in te gaan op het analistenrapport maar heeft in het verleden steeds gezegd tevreden te zijn met haar kapitaal- en liquiditeitspositie. HSBC beschikte einde september over een Tier 1 ratio (kernvermogen als percentage van het vreemd vermogen) van 8,9 procent. Sindsdien zochten verschillende financiële instellingen (o.a. Barclays, Citigroup, Banco Santander, RBS, ...) steun bij overheden of op de kapitaalmarkt en verhoogden zo hun solvabiliteit. Analisten gaan er daarom vanuit dat HSBC alleen al om de concurrentiepositie te vrijwaren, toevlucht zal zoeken op de kapitaalmarkt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud