Advertentie
Advertentie

HSBC wil 12,5 miljard pond ophalen

De Britse bank HSBC gaat bij privé-investeerders meer dan 12 miljard Britse pond vers kapitaal ophalen om zijn kapitaalbuffer te versterken. Dat maakte de bank bekend bij de publicatie van de jaarresultaten. Het toont aan dat ook relatief gezonde banken moeten buigen voor de economische crisis.

(tijd/dow jones) - HSBC tekent daarmee voor de grootste, Britse kapitaaloperatie voor privé-investeerders. Royal Bank of Scotland haalde vorig jaar in april 12 miljard pond op. HSBC mikt op 12,5 miljard pond.

HSBC gaat niet bij overheid aankloppen voor vers geld, maar wendt zich tot de eigen aandeelhouders. Volgens sommigen is dat een teken van een sterkte. Goldman Sachs en JPMorgan Cazenove begeleiden de operatie. De bank geeft beleggers de kans om 5 nieuwe aandelen te verwerven aan 254 pence per stuk voor elke 12 aandelen die ze al op zak hebben.

HSBC is één van de weinige banken die tot nu toe de financiële crisis al bij al goed weerstaan hebben. HSBC heeft tot op heden nog geen vers kapitaal moeten ophalen. De groei in Azië en Latijns-Amerika hielpen de verliezen van de Amerikaanse dochter HSBC Finance, actief in subprimeleningen, te compenseren.

Maar het tij is aan het keren, nu de vooruitzichten in die groeimarkten minder en minder worden. In Hongkong bijvoorbeeld heeft HSBC ongeveer 100 miljard pond uitstaande leningen. De economie zakte er in het laatste kwartaal van 2008 met 0,8 procent. Faillissementen en wanbetalingen zijn dus allerminst onmogelijk.

Resultaten

HSBC Holdings zag in 2008 de nettowinst met 70 procent dalen tot 5,73 miljard dollar, van 19,13 miljard in 2007. Analisten geraadpleegd door Dow Jones Newswires hadden vooraf gerekend op een nettowinst van 14,4 miljard dollar. De winst voor belasting zakte met 62 procent tot 9,3 miljard dollar, van 24,21 miljard dollar een jaar eerder. Exclusief goodwill zakte de winst voor belasting met 18 procent tot 19,9 miljard dollar.

HSBC kondigde tevens aan een groot deel van de consumentenfinancieringsactiviteiten in de Verenigde Staten van HFC en Beneficial te willen sluiten. De herstructurering zal een effect hebben op zo'n 5.000 tot 6.000 banen. De bank boekte in 2008 10,6 miljard dollar aan goodwill af op de Noord-Amerikaanse activiteiten voor persoonlijke financiële dienstverlening. De Amerikaanse activiteiten van HSBC Bank zullen niet worden getroffen door de herstructurering.

HSBC keert over 2008 een dividend uit van in totaal 0,64 dollar per aandeel, ofwel 29 procent minder dan over 2007.

Voor 2009 stelt de bank dat de vooruitzichten buitengewoon moeilijk te voorspellen zijn. In de maand januari heeft HSBC naar eigen zeggen wel beter gepresteerd dan verwacht.
 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud