'Ik verkies het westen boven het oosten'

foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Warren Buffett, de topman van Berkshire Hathaway, heeft aan werknemers van Burlington Northern Santa Fe gezegd dat hij de spoorwegmaatschappij koopt omwille van haar positie in het westen van Amerika. In november telde de superbelegger 30 miljard euro neer voor de overname van de goederenspoormaatschappij. Hij noemde de aankoop toen 'een weddenschap op de economische toekomst van de VS'.

(tijd/bloomberg) - 'Ik denk dat het westen het goed gaat doen', zei Buffett in een gesprek met Matthew Rose, de gedelegeerd bestuurder van de spoorwegmaatschappij. Het interview, waarvan Bloomberg de transcriptie las, verscheen eerst op het intranet van Berkshire vooraleer het verspreid werd. 'Ik kies eerder voor het westen dan het oosten', zei de belegger daarin. 'Ik denk dat ik weet hoe het land zich gaat ontwikkelen'.

Buffett mikt met de overname op een toename van het goederentransport vanuit de Amerikaanse handelspartners in Azië waaronder China, de tweede handelspartner van de VS. Het overschot van de Chinese handel met de VS liep vorig jaar op tot 266 miljard dollar. Volgens waarnemers kan de Chinese export in het eerste kwartaal van 2010 twintig procent oplopen zodra de wereldwijde economie weer aantrekt.

AAA-rating

De overname, de grootste uit Buffetts carrière, moet in het eerste kwartaal rond zijn. Om die te financieren, maakte Berkshire 8 miljard dollar schulden. Dat brengt mogelijk de AAA-waardering van het investeringsvehikel in gevaar, liet ratingbureau Standard&Poor's al verstaan.

Buffett verzekerde nu de werknemers van Burlington dat hij geen activa van de tweede spoorwegmaatschappij zal verkopen om de schulden terug te betalen. Hij beloofde tegelijk te blijven investeren in de infrastructuur van Burlington. 'Ik moet gek zijn om dat niet te doen', klonk het. Ook de werkgelegenheid komt niet in gedrang. 'We hebben 20 mensen in Omaha', zei hij. 'En geen van hen weet hoe je een spoorweg leidt.'

Buffett ontmantelde Berkshire's belang in twee concurrerende spoorwegen: Union Pacific, met zetel in Omaha, en Norfolk Southern.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud