Advertentie

ING onderzoekt strategische opties

De Nederlandse bankgroep ING kijkt momenteel naar strategische opties om deel te kunnen nemen aan een Europese consolidatie in de financiele sector. Dit heeft ING-woordvoerder Peter Jong donderdag gezegd bevestigd. Volgens hem beperkt het concern zich hierbij niet specifiek tot de Benelux.

(tijd) 'Wij geven al wat langer aan dat als de consolidatie in Europa van start gaat, wij één van de spelers willen zijn. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet', stelt Jong. 'Wij kijken nu naar waar we staan en naar de beschikbare opties.'

ING werkt daarbij samen met adviseurs waar het volgens Jong al een jarenlange relatie mee heeft. Hij zegt dat het nog te vroeg in het proces is om aan te geven of ING een voorkeur heeft voor een overname of een fusie. Ook wil hij niet ingaan op namen van mogelijke kandidaten.

Jong reageert met zijn uitspraken op een artikel donderdag in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad waarin gesteld werd dat het concern Goldman Sachs en JP Morgan onder de arm heeft genomen voor een strategsiche herorientatie waarbij wordt ook wordt gekeken naar partners in de Benelux.

Volgens Jong is ING al enige tijd aan het kijken naar wat de mogelijkheden zijn. 'Dit is consistent met wat we eerder gezegd hebben.' Hij wil desgevraagd niet aangeven hoe lang ING nog denkt bezig te zijn met de strategische heroriëntatie.

Die heroriëntatie, waar ING volgens het Financieele Dagblad al maanden aan werkt, kan extra momentum krijgen door de fusiebesprekingen tussen ABN AMRO en Barclays. Daarmee valt voor ING de mogelijkheid weg om samen te gaan met ABN AMRO. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat er andere fusies en overnames op gang komen.

Alternatieven binnen de Benelux zijn Fortis, Dexia en KBC. Daarbuiten is het nog steeds lastig om banken over te nemen. 'Maar ING is zo groot dat alles mogelijk is', zegt een bron tegen de krant. ING heeft op de beurs een waarde van 69,0 miljard euro.

Afgelopen jaar hebben ING en ABN AMRO volgens de bronnen nog serieuze gesprekken gevoerd over een fusie. Ook afgelopen weken zijn er nog contacten geweest, maar die hebben nergens toe geleid. Als struikelblok worden de overlap in Nederland en het gebrek aan interesse bij ING voor delen van ABN Amro, waaronder de Amerikaanse activiteiten genoemd.

Een van de mogelijkheden, stellen de bronnen, is dat ING en Fortis elkaar opzoeken. Fortis heeft een beurswaarde van 42 miljard euro. Analisten waarschuwen dat er de komende maanden extra druk op Fortis ontstaat van hedge funds, die voortbouwen op hun succes bij ABN AMRO.

Lloyds TSB, Fortis, Commerzbank en Société Générale worden genoemd als volgende 'slachtoffers'. De lang uitgestelde consolidatie van de Europese bankenmarkt kan onder druk van activistische aandeelhouders alsnog snel plaatsvinden.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud