Advertentie
Advertentie

ING schrapt banen na miljardenverlies

Foto PhotoNews ©Photo News

ING groep heeft besloten om in 2009 7.000 arbeidsplaatsen te schrappen om kosten te besparen. ING verwacht over geheel 2008 een nettoverlies van 1 miljard euro in de boeken te schrijven. Daarnaast wil de groep voor 2 à 3 miljard aan activa van de hand doen. Dat liet de nieuwe bestuursvoorzitter Jan Hommen weten tijdens een toelichting bij de vierdekwartaalcijfers. De Nederlandse overheid springt ING opnieuw bij met een miljardengarantie.

(tijd/belga) - Het onderliggende nettoresultaat over 2008 van de groep zal naar verwachting uitkomen op een verlies van 0,4 miljard euro. Daarbij ziet de bankendivisie een positief onderliggend nettoresultaat van 0,5 miljard euro, ondersteund door consumentenbankieren, terwijl de verzekeringsdivisie een onderliggend nettoverlies van 0,9 miljard euro zal moeten rapporteren. Het verlies is grotendeels toe te schrijven aan nieuwe miljardenafschrijvingen op aangetaste hypotheekbeleggingen in de Verenigde Staten

In een poging om in 2009 kostenbesparingen van 1 miljard door te voeren gaat ING zijn personeelsbestand inkrimpen met 7.000 arbeidsplaatsen en plant de groep de verkoop van activa voor een waarde van 2 à 3 miljard euro. Aankomend ceo Jan Hommen liet echter niet in zijn kaarten kijken over welke onderdelen het precies gaat. Wel liet men verstaan dat de bank-verzekeraar zich voortaan wil richten op activiteiten en regio's waar het een sterke positie heeft die op lange termijn houdbaar is. 'In zekere zin zullen we ons terugplooien op het traditionele bankieren waarbij we voor een aantal activiteiten het risico zullen verlagen.

Overheidsgarantie

Het Nederlandse Ministerie van Financiën, dat in oktober ING reeds een reddingslijn van 10 miljard euro toewierp, haalt de bank-verzekeraar opnieuw uit het slop. De overheid zal zich garant stellen voor 80 procent van de waarde van de problematische hypotheken van ING in de Verenigde Staten. Het gaat om een portefeuille zogenoemde Alt A-hypotheken. Deze hypotheken zijn van een hogere kwaliteit dan de zogenoemde subprime-hypotheken, waarmee de kredietcrisis in 2007 is begonnen. 

België

Er is nog geen duidelijkheid wat de gevolgen zijn voor België, zegt een woordvoerster van de Nederlandse bankgroep. ING stelt in België 10.000 mensen te werk. 'We hebben nog geen zicht op wat dit voor België betekent. Dat we een bijdrage zullen leveren (aan de kostenbesparingen) is duidelijk. Maar of dit zal gebeuren onder de vorm van banenverlies of via andere kostenbesparingen weten we nog niet', aldus de woordvoerster. Maandagnamiddag heeft een ondernemingsraad plaats bij ING België.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud