Advertentie
Advertentie

ING zet het mes in organisatie

©Lieven Van Assche

ING Groep nv gaat grondig reorganiseren. De financieel dienstverlener gaat zijn bank en verzekeraar apart besturen, om de complexiteit te verminderen, en wil voor 6 miljard euro tot 8 miljard euro aan niet-kernactiviteiten verkopen. Dat maakt ING donderdag bekend in een strategie-update.

(dow jones) - Geografisch en bedrijfsmatig gaat de bank en verzekeraar zich concentreren op de markten met een sterke positie. Het bankbedrijf moet een 'overwegend Europese' bank worden met een geintegreerde balans.

Als verzekeraar zal ING de focus verder beperken tot levensverzekeringen en pensioenen.

Het aangekondigde desinvesteringsprogramma wordt verhoogd tot 6-8 miljard euro, van de eerder aangekondigde 2-3 miljard euro. In de komende jaren wil het bedrijf 10 tot 15 activiteiten afstoten, wanneer de marktomstandigheden dat toelaten.

Om de complexiteit te verminderen, wil ING zijn bank en verzekeraar apart besturen, onder de paraplu van de groep.

Benelux en Centraal-Europa

Als bouwstenen voor het nieuwe ING noemt het bedrijf de retailbank in de Benelux en Centraal-Europa en de internetbank ING Direct.

De Commercial Bank-activiteiten zullen zich vooral richten op de Benelux en Centraal-Europa en daarbij diverse gespecialiseerde activiteiten, zoals op het gebied van Europees betalingsverkeer, handhaven.

Verzekeringen

De verzekeringsdivisie gaat zich richten op markten met leidende posities in levensverzekeringen en pensioenen. Hier houdt ING in ieder geval vast aan activiteiten in de Benelux, de VS, Centraal-Europa, Latijns-Amerika en Asia/Pacific.

Vermogensbeheer

De verschillende vermogensbeheerdivisies worden samengevoegd en gecombineerd met Real Estate Investment Management. "Dat stelt ons in staat om het vermogensbeheer met veel meer focus te coordineren, met de mogelijkheid om het kapitaal en de risico op het juiste niveau te beheren", stelt topman Jan Hommen van ING in een toelichting.

Hij voegt daaraan toe dat een geintegreerde, winstgevende vermogensbeheerder een rol kan spelen in de mondiale consolidatie die ING voorziet in deze sector.

Op koers

ING zegt verder goed op koers te liggen met de in januari aangekondigde maatregelen om zich aan te passen aan het nieuwe marktklimaat.

Van de beoogde inkrimping van de balans van de bank met 110 miljard euro, is inmiddels 55 miljard euro gerealiseerd.

De risico's die het bedrijf loopt in aandelenbeleggingen en het renterisico zijn aanzienlijk verminderd, meldt ING.

In januari sloot ING al een transactie waarbij de risico's op de portefeuille van Alt-A-hypotheekeffecten grotendeels werden overgedragen aan de Nederlandse overheid.

Bij de presentatie van de jaarcijfers op 18 februari kondigde de nieuwe ING-topman Jan Hommen reeds een grondige strategische evaluatie aan, na de zware verliezen in 2008.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud