Italiaanse banken betalen 420 miljoen euro in zaak Parmalat

©BLOOMBERG NEWS

De Italiaanse bankgroep Intesa Sanpaolo en twee sectorgenoten betalen een schikking van 420 miljoen euro in de rechtszaak rond het faillissement van de voedingsgroep Parmalat. Daarmee zijn de banken verlost van alle claims die te maken hebben met de miljardenfraude bij Parmalat vier jaar geleden.

(tijd/bloomberg) - Intesa Sanpaolo, de op een na grootste Italiaanse bank, betaalt een minnelijke schikking van 310 miljoen euro in de fraudezaak rond de Italiaanse zuivelgroep Parmalat. Cariparma, een dochter van de Franse groep Crédit Agricole, en Biverbanca,  sinds kort gecontroleerd door Monte dei Paschi, betaalden respectievelijk 83 en 3 miljoen euro.

Intesa Sanpaolo betaalde daarnaast nog 17 miljoen euro in een schikking rond andere bedrijven in het Parmalat-imperium, die eveneens bij de fraudezaak waren betrokken zoals reisbureau Parmatour. Voor Cariparma gaat het om 7 miljoen euro. Dat brengt de totale schikking van de drie banken op 420 miljoen euro. 

‘Door de schikking komt een einde aan alle lopende geschillen en claims’, zeggen Parmalat en Intesa Sanpaolo in een persbericht. In juni bereikte Parmalat gelijkaardige schikkingen met de banken Merrill Lynch, ING, en Banca Monte Parma.

De schikking met Intesa Sanpaolo is voorlopig de grootste die Parmalat met zijn voormalige bankiers kon sluiten. De zuivelgroep heeft nog gigantische claims lopen tegen Bank of America, Citigroup en revisor Grant Thornton. Enrico Bondi, de gedelegeerd bestuurder die de doorstart bij Parmalat realiseerde, eist ruim 10 miljard dollar (7 miljard euro) van elk van deze partijen.

De Italiaanse zuivelgroep Parmalat van Calisto Tanzi kwam eind 2003 in financiële moeilijkheden, toen bleek dat de boekhouding van het bedrijf gaten van meerdere miljarden euro vertoonde. De schuldenberg van het bedrijf bleek liefst 14 miljard euro te bedragen, het achtvoudige van wat de groep in haar balans had opgenomen. Na het faillissement en een geslaagde doorstart keerde het bedrijf in 2005 terug naar de beurs.    DA  

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud