KBC-aandeel fors hoger na betere kwartaalcijfers

Foto Lieven Van Assche ©Lieven Van Assche

Op Euronext Brussel noteert het aandeel KBC donderdag met een forse winst nadat de groep 's ochtends veel beter dan verwachte kwartaalcijfers had bekendgemaakt. Met die cijfers zet de bank-verzekeraar tal van analisten een flinke neus.

(tijd) - KBC bleek in het tweede kwartaal erin geslaagd te zijn een nettowinst te boeken van 302 miljoen euro. Daarmee doet de groep het een pak beter dan de verwachtingen van analisten, die op rode cijfers hadden gerekend.

Twaalf door Reuters ondervraagde analisten kwamen gemiddeld aan een nettoverlies van 401 miljoen euro. Dat zou betekend hebben dat KBC voor het vierde kwartaal op rij verlies zou boeken. De voorspellingen lagen wel erg ver uit elkaar: ze gaan van minus 1 miljard euro tot een overschot van 317 miljoen. Vorig jaar in het tweede kwartaal boekte KBC 493 miljoen euro nettowinst. In het eerste kwartaal van dit jaar was er netto een tekort van 3,6 miljard, wat maakt dat KBC over de eerste jaarhelft toch nog voor 3,3 miljard in het rood bleef. 

Hogere commissie-inkomsten, een positieve herwaardering van de omstreden CDO-portefeuille en kostenbesparingen liggen aan de basis van de betere cijfers.

Het verbeterde beleggingsklimaat heeft de eerdere negatieve invloed op de inkomsten een halt toegeroepen', luidt het in een persbericht. Tussen april en juni moest KBC geen noemenswaardige waardeverminderingen op aandelen boeken, en zag de groep haar commissie-inkomsten met een vijfde toenemen ten opzichte van het eerste kwartaal.

Dankzij de betere marktomstandigheden was KBC ook in staat een positieve herwaardering door te voeren op zijn portefeuille CDO's of herverpakte bedrijfsobligaties. Die herwaardering zorgde voor een eenmalige bijdrage van 1,3 miljard euro.

Daartegenover staan wel een eenmalige kost van 740 miljoen euro voor de staatswaarborg op de CDO-portefeuille die in mei was verkregen en een reserve van 700 miljoen euro voor het stopzetten van activiteiten van de Financial Products-divisie. Voor de overblijvende activiteiten van KBC Financial Products worden 'mogelijke toekomstige scenario's' onderzocht. KBC zette ook nog eens 200 miljoen euro opzij voor CDO's die het aan cliënten had doorverkocht.

Tegelijkertijd hield de bank-verzekeraar de vinger stevig op de knip: in het tweede kwartaal kwamen de kosten 14 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Betere onderliggende winst

Als die uitzonderlijke elementen niet worden meegerekend kwam de onderliggende winst uit op 409 miljoen euro. Dat is eveneens beter dan analisten verwachtten - zij hadden immers een cijfer van 374 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. In dezelfde periode van 2008 was er een onderliggende nettowinst van 806 miljoen.De totale opbrengsten bedroegen 2,19 miljard euro tegen 2,28 miljard een jaar eerder. 

KBC's Belgische activiteiten waren in het tweede kwartaal goed voor een nettowinst van 289 miljoen euro. Centraal- en Oost-Europa en Rusland, de tweede thuismarkt van KBC, zette tussen april en juni een winst neer van 71 miljoen euro. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2008 waren België en Oost-Europa nog goed voor een winst van respectievelijk 318 en 222 miljoen euro.

Kredietverliezen stabiliseren

Opmerkelijk: KBC zegt dat de kredietverliezen in zowel België als Oost-Europa stabiel zijn gebleven ten opzichte van het eerste kwartaal. De voorbije dagen hadden Erste Bank en UniCredit, Europese concurrenten die net als KBC sterk actief zijn in Oost-Europa, nochtans aangekondigd dat ze hun provisies voor slechte kredieten in de regio hadden verhoogd. Buiten Oost-Europa namen de kredietverliezen wel toe, vooral in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Toch blijft Jan Vanhevel, de nieuwe voorzitter van het directiecomité van KBC, voorzichtig. 'Voorlopende indicatoren geven aan dat de economische cyclus stilaan over zijn dieptepunt heen is,' zegt hij in een persbericht. 'De verwachtingen blijven echter dat het een zeer geleidelijk herstel kan worden.'

KBC verwacht daarom dat het aantal slechte kredieten zeker tot het einde van het jaar zal blijven toenemen. 'We gaan nu zeker niet verklaren dat de problemen met kredieten opgelost zijn', zei financieel directeur Luc Philips donderdag aan de pers. Ter illustratie: KBC bevestigde donderdag de eerder gegeven verwachting voor het hele jaar dat de kredietkosten voor Centraal- en Oost-Europa (inclusief Rusland) zullen belanden op 200 tot 230 basispunten. Over de eerste jaarhelft waren er dat 175 en in 2008 slechts 73.       

Aan een verwachting voor de tweede jaarhelft waagde Vanhevel zich niet. 'Dat zou vermetel zijn in het midden van een recessie', zei hij donderdag tijdens de persconferentie. 

Herstructureringsplan


Midden mei, na de bekendmaking van het derde reddingsplan voor KBC, had de bank-verzekeraar laten weten dat hij zijn strategie grondig ging herzien. Zoals verwacht blijft de groep voorlopig op de vlakte over hoe het met dat transformatieplan is gesteld. 'We hopen begin december meer details te kunnen bekendmaken.' Maar tegelijk zegt het persbericht dat het een prioriteit wordt van het directiecomité om ervoor te zorgen dat het herstructureringsproces 'krachtige resultaten' afwerpt.

Kapitaalratio

De kernkapitaalratio van de bankenpoot van KBC kwam eind juni uit op 8,1 procent tegen 8,3 procent drie maanden eerder. De daling is het gevolg van de wat minder gunstige situatie van het leningenboek van KBC. Tot nader order houdt de groep vast aan de doelstelling om minimum 8 procent te behalen.  

Jan Vanhevel, de nieuwe topman van KBC Groep, zei tijdens de persconferentie 'blij te zijn deze resultaten te kunnen presenteren' omdat 'we voor het eerst in vier kwartalen een nettoresultaat met zwarte cijfers hebben'. Volgens Vanhevel heeft KBC de positieve trend van het eerste kwartaal in de onderliggende activiteiten kunnen aanhouden. 'Dat geeft het management en alle medewerkers een comfortabel gevoel.' Philips had het over 'een zeer goed kwartaal'. 'Het is veel prettiger hier te staan dan drie maanden geleden', zei hij tijdens dezelfde persconferentie. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud