KBC benadrukt stevige positie na enorme koersval

André Bergen, de gedelegeerd bestuurder van KBC

'KBC Groep benadrukt stevige positie en strategie.' Daarmee reageert de bank-verzekeraar op de enorme koersval van de voorbije dagen. Topman Andre Bergen benadrukt de hoge solvabiliteit (9% Tier 1-ratio) en sterke liquiditeit (meer deposito's dan leningen). KBC zegt bovendien dat de groeimarkten in Centraal en Oost-Europa weinig geraakt worden door de kredietcrisis.

(tijd) - Het KBC-aandeel verloor gisteren 15 procent, de grootste eendagsverlies ooit, en vandaag liep het verlies weer op tot boven 18 procent. Dat zette het bedrijf aan tot actie. Het verlies verkleinde na de mededeling tot 9,4 procent, maar zakt ondertussen weer met 12,2 procent.

'Er zijn fundamentele redenen die de soliditeit van de Groep onderstrepen en die al eerder door alle financiële analisten, zonder onderscheid, werden aangehaald en bevestigd', aldus Bergen.

Hieronder een overzicht van de vijf elementen die KBC in het persbericht aanhaalt.

  • Solvabiliteit en liquiditeit: 'KBC heeft een zeer hoge solvabiliteit. Met een tier 1-ratio van meer dan 9% behoort KBC tot de groep van meest solvabele banken. Bovendien heeft de KBC groep een sterke liquiditeit (d.w.z. KBC heeft meer deposito's dan leningen), hetgeen KBC veel minder afhankelijk maakt van de interbankenmarkt voor de financiering van zijn activiteiten. Bovendien beschikt KBC over een grote buffer aan effecten die ze desgevallend kan gebruiken om fondsen bij de ECB te mobiliseren. Deze buffer is momenteel ongebruikt', aldus topman André Bergen.
  • Referentieaandeelhouders: 'De meerderheid van de KBC aandelen zijn in handen van stabiele aandeelhouders, die geloven in de langetermijnstrategie en die de Groep al decennialang door dik en dun steunen.'
  • Strategie: 'KBC is een bankverzekeraar die zich hoofdzakelijk richt tot retail en KMO-cliënten en bovendien mikt op groeimarkten in Centraal en Oost-Europa, die momenteel weinig geraakt worden door de kredietcrisis." KBC is hoofdzakelijk aanwezig in die Centraal-Europese landen die er macroeconomisch relatief gunstig voorstaan en geen tekenen van oververhitting vertonen en daardoor minder kwetsbaar zijn. Ook voor wat de funding van de dochtermaatschappijen betreft, stellen zich geen problemen. Doorheen de KBC Groep wordt nog meer dan in het verleden aandacht geschonken aan een correct evenwicht tussen de activa en passiva-zijde van de balans.
  • Conservatief: 'KBC heeft in de voorbije jaren consequent een eerder conservatieve koers gevolgd zowel op het vlak van acquisities als op het vlak van investeringen.'
  • Transparante communicatie: 'Toen de crisis vorig jaar uitbrak, was KBC een van de eerste financiële instellingen om zijn blootstelling op CDO's bekend te maken. De afwaarderingen op de CDO-portefeuille werden de afgelopen 12 maanden systematisch en gedetailleerd toegelicht. Ook in de toekomst zal KBC blijven communiceren over de tijdelijke negatieve mark-to-marketafwaarderingen.'
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud