Advertentie

KBC bij grootste stijgers in Bel20

KBC zat bij de grootste stijgers binnen de Bel20-index met een winst van 4 procent. Enkel Bekaert en sectorgenoot Dexia deden beter. Die forse koersklim is opmerkelijk, aangezien KBC deze ochtend liet weten in het vierde kwartaal zo'n 900 miljoen euro aan waardeverminderingen te moeten boeken op zijn portefeuille herverpakte bedrijfsobligaties.

'Je zou met zo'n verhaal inderdaad een omgekeerde koersreactie verwachten,' merkt een handelaar op. 'De vraag is natuurlijk hoeveel van dit nieuws al in de koers van het aandeel was verwerkt.'

De voorbije weken had KBC immers al te lijden onder ratingverlagingen van de kredietratingbureaus S&P en Fitch, die elk hun bezorgdheid hadden uitgedrukt over de portefeuille herverpakte bedrijfsobligaties of 'collateralized debt obligations' (CDO's). Nu komt daar een ratingverlaging van een deel van KBC's CDO-portefeuille door Moody's bovenop.

KBC besloot de lagere rating van Moody's toe te passen op zijn gehele portefeuille, wat volgens de groep tot een waardevermindering van 900 miljoen euro in het vierde kwartaal zal lijden. Een gelijkaarde oefening na een eerdere ratingverlaging van Moody's, had KBC in het derde kwartaal opgezadeld met 1,4 miljard euro aan waardeverminderingen op zijn CDO-korf en op zijn beleggingsportefeuille. Dat duwde de bank-verzekeraar toen met 906 miljoen euro in het rood.


Ivan Lathouders, analist bij Bank Degroof, merkt ook op dat KBC zich bijzonder streng opstelt bij de waardering van zijn CDO-portefeuille. Door de al conservatieve rating van Moody's meteen op de gehele portefeuille herverpakte obligaties toe te passen, heeft de bank-verzekeraar al een groot deel van de potentiƫle verliezen afgeschreven.


Lathouders sluit niet uit dat er de komende kwartalen nog extra waardeverminderingen komen als de economie verslechtert, maar de kans is veeleer klein dat de verliezen opnieuw rond de 1 miljard euro zullen schommelen. 'Bovendien is het niet uitgesloten dat er zich een omgekeerde beweging voordoet, en dat de portefeuille weer wat in waarde kan stijgen.'

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud