KBC sluit 0,8 procent lager na resultaten

De bankverzekeraar KBC sloot het derde kwartaal van 2006 af met een nettowinst van 1,081 miljard euro, tegenover 550 miljoen euro in de vergelijkbare periode van vorig jaar. De onderliggende nettowinst steeg van 566 naar 574 miljoen euro, meer dan de 546,4 miljoen waarop analisten gemiddeld rekenden. 'We zijn erg tevreden met deze resultaten', reageerde financieel directeur Herman Agneessens tijdens een conference call. KBC geeft geen prognoses en verwijst iedereen naar de Investors Day op 7 december. Het aandeel ging aanvankelijk zo'n 3,8 procent lager om in de loop van de middag grotendeels te herstellen.

(tijd) - De stijging van de nettowinst in het derde kwartaal was voor een flink deel te danken aan de eenmalige meerwaarde van 0,5 miljard euro op de verkoop van Banco Urquijo. De onderliggende nettowinst (de groepswinst met uitsluiting van eenmalige factoren en marktwaardeschommelingen van balansdekkingsinstrumenten) ging erop vooruit ondanks een zwakkere prestatie van de kapitaalmarktactiviteiten. De divisie Centraal- en Oost-Europa (CEE) leverde dan weer een hogere bijdrage. Ten opzichte van tweede kwartaal zakte de onderliggende winst met 10 procent. Dat weerspiegelt volgens KBC vooral de seizoensgebondenheid van het inkomstenpatroon van de meeste divisies.

Volgens CEO André Bergen is KBC-groep 'eens te meer tevreden met deze prestatie. Rekening houdend met de normale seizoenstrends bleven de activiteiten op een hoog peil. Bovendien nam de rentemarge toe en bleef het kredietrisico opnieuw laag.'

Divisies

Op de Belgische thuismarkt daalde de winst van 279 miljoen naar 266 miljoen euro. De divisie CEE zag de winst toenemen van 79 miljoen tot 110 miljoen euro. In de divisie merchant banking nam de winst af van 226 miljoen naar 162 miljoen euro. De divisie Europese Private Banking zag haar winst toenemen van 41 miljoen tot 44 miljoen euro. Bij de gemeenschappelijke diensten nam het verlies af van 58 miljoen tot 8 miljoen euro.

Toehoorders die meer wilden vernemen over de stragegische en financiele doelstellingen van KBC waren eraan voor de moeite. Verwachtingen voor het volledige boekjaar geeft KBC niet meer. Die komen er pas op 7 december tijdens de Investors Day in Praag. Wel zegt de bankverzekeraar te geloven in het verdere winstpotentieel van zijn bedrijfsstrategie. In de afdeling CEE blijft KBC zoeken naar overnames. 'Wij blijven kijken naar overnames in landen die op middellange termijn toetreden tot de Europese Unie', geeft Agneessens mee.

'Net zoals vele van onze sectorgenoten, zullen wij evenwel als gedragsregel geen kwantitatieve winstprognoses meer formuleren', aldus Agneessens. Bij de presentatie van de halfjaarresultaten op 31 augustus reageerde de markt scherp op de jaarprognose van de bank- en verzekeringsgroep. Analisten interpreteerden de winstvooruitzichten als een teken dat de tweede jaarhelft zwakker zou zijn. Dat overschaduwde de resultaten en stuurde het aandeel die dag meteen 6,5 procent lager. 'We willen de markt nu niet meer in verwarring brengen', reageert Agneessens.

Beleggers stuurden het aandeel donderdagmorgen na de publicatie van de cijfers 3,8 procent lager. 'Daar heb ik geen uitleg voor. Ik discussieer niet met de markt', zei Agneessens. 'Ons derde kwartaal is in retailbanking altijd iets minder.' In de loop van de handelsdag werd het verlies weer grotendeels goedgemaakt. KBC sloot 0,8 procent lager op 85,30 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud