KBC staat voor drastische hertekening

KBC-topman Jan Vanhevel (foto: SVH) ©Sofie Van Hoof

KBC diende gisteren het herstructureringsplan in dat de financiële groep moet voorleggen aan de Europese Commissie, als gevolg van de staatssteun die ze kreeg. De hertekening zou vrij drastisch kunnen zijn, met mogelijk een verkoop van Centea.

(tijd) - Het plan, dat gisteren/woensdag werd ingediend, is volgens onze informatie verregaand. Het zal op meer slaan dan alleen Oost-Europa, de tweede thuismarkt van de bank-verzekeraar, valt te horen.

Verschillende bronnen stellen dat KBC Financial Products, de al zwaar afgebouwde derivatenspecialist van de groep, helemaal wordt opgedoekt. Die tak is verantwoordelijk voor de CDO's of herverpakte kredieten die KBC in de problemen brachten. Ook het scenario van een verkoop van de Ierse bank doet de ronde. Voorts is sprake van het afstoten van de activiteiten in Servië en mogelijk ook Rusland.

Voorts circuleert het scenario van een verkoop van KBC Bank Ireland. 'Europa zal ook eisen dat een deel van de kernactiviteit wordt afgebouwd', zegt een bron. Daarbij noemen sommigen de naam Centea, het kleinere Belgische bankbedrijf van de groep.

Het plan werd goedgekeurd door de raad van bestuur van KBC. Het gaat wel nog maar om voorstellen, waarover KBC nog in discussie moet treden met Europa. Pas eind dit jaar komt er een definitief akkoord.

Volgens gedelegeerd bestuurder Jan Vanhevel zal het plan KBC in staat stellen om de effecten van de overheid binnen een redelijke termijn terug te betalen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud