Advertentie

KBC zakt onder 10 euro

Foto Lieven Van Assche ©Lieven Van Assche

Het aandeel van KBC is dinsdag 23,7 procent lager gesloten op 9,75 euro. Beleggers lijken te speculeren op een nieuwe kapitaalronde ter versteviging van de kapitaalbasis van de bank-verzekeraar.

(tijd) - De calvarietocht van KBC begon vorige week vrijdag bij het openen van de beurs. Donderdagavond had ratingbureau Moody's laten weten dat ze een nieuwe methodologie wil gaan gebruiken om CDO's of herverpakte (bedrijfs)obligaties te beoordelen. KBC heeft een CDO-portefeuille met een nominale waarde van 8,7 miljard euro. De bank-verzekeraar moest in de voorbije maanden in twee stappen een totaal van 2,5 miljard euro afwaarderen op die portefeuille, onder andere door ratingverlagingen van Moody's.

Kernkapitaal

De markt lijkt ervan uit te gaan dat KBC door de snelle verslechtering van de economie verdere afwaarderingen zal moeten boeken op zijn CDO's, en misschien zelfs zijn kernkapitaal zal moeten versterken. KBC zei maandag in een persbericht dat het te vroeg is om de impact van de nieuwe Moody's-methodologie in te schatten, omdat het ratingbureau zijn nieuwe methodologie pas eind januari bekendmaakt. KBC zei wel dat de nieuwe Moody's-criteria wellicht slechts een impact zullen hebben op 3 van de 17 CDO's in portefeuille. Die drie CDO's hebben nog een resterende boekwaarde van 200 miljoen euro.

Topman André Bergen zei vandaag in De Tijd dat er op dit moment geen gesprekken lopen met de Vlaamse of de federale regering over een kapitaalinjectie:

 

 

Analisten

Ook analisten houden er rekening mee dat KBC 'zich zal moeten aanpassen' (lees: kapitaal zal moeten ophalen). 'Als KBC 60 procent moet afboeken op zijn CDO-portefeuille, zakt de kernkapitaalratio van KBC naar 6,2 procent. Dat is een minimum in de huidige context. Gezien de veranderende methodologie van Moody's kunnen we niet uitsluiten, dat KBC om meer overheidssteun zal moeten vragen', schreef een analist van Credit Suisse dinsdag in een rapport.

Ivan Lathouders van Bank Degroof vindt dat de koers van KBC stilaan aantrekkelijke niveaus bereikt. Hij verhoogde vanochtend zijn advies van 'hold' naar 'accumulate' met een koersdoel van 17 euro. Toch geeft hij geen koopadvies. 'Er is nog te veel onzekerheid rond de toekomstige winsten en de solvabiliteitspositie.' En verder: 'In het licht van de marktverwachtingen omtrent de solvabiliteit, denken we dat solvabiliteitsmaatregelen dit of volgend kwartaal zeer waarschijnlijk zijn.'

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud