KBC zet 200 miljoen opzij voor CDO-klanten

©Photo News

KBC heeft in het tweede kwartaal 200 miljoen euro opzijgezet om een deel van zijn private bankingklanten te kunnen compenseren aan wie de bankgroep fel in waarde gedaalde CDO's had verkocht. In totaal heeft KBC voor zo'n 600 miljoen euro aan CDO's verkocht aan zijn private banking-klanten, zo bleek donderdag tijdens een conference call voor analisten.

(tijd) - De 200 miljoen dient om mogelijke claims van CDO-kopers te kunnen opvangen. 

Tijdens de teleconferentie liet financieel directeur Luc Philips verstaan dat KBC momenteel zelf contact zoekt met de private bankingklanten aan wie het de omstreden CDO's had verkocht. Sinds februari onderhandelt de bank al met klanten die zich gedupeerd voelen omdat die CDO-beleggingen als gevolg van de crisis flink in waarde zijn gedaald.

In juli meldde De Tijd nog dat KBC sommige van die klanten voorstelt om de CDO's om te ruilen voor risicoloze kasbons of termijnrekeningen. Tijdens de conference call voor analisten benadrukte Luc Philips dat de bank-verzekeraar alles dossier per dossier bekijkt.

'Sommige klanten stapten immers spontaan onze kantoren binnen om dergelijke CDO's te kopen. Daarbij hebben we niet het gevoel dat we tekort zijn geschoten in onze manier van handelen,' liet Philips verstaan. 'Maar in andere gevallen hadden onze salesmensen achteraf gezien misschien wel anders te werk moeten gaan.'

De 600 miljoen euro aan CDO's voor private bankingklanten maken deel uit van een pakket van in totaal 1,9 miljard euro dat KBC heeft verkocht aan investeerders. Die andere kopers zijn institutionele investeerders, vooral in het buitenland, en bedrijven. Die groepen worden momenteel niet actief gecontacteerd door KBC.

Bert Broens

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud