Ken Lewis stapt op bij Bank of America

Ken Lewis (Foto Reuters) ©REUTERS

Ken Lewis verlaat tegen het einde van dit jaar Bank of America. De CEO van de Amerikaanse bank lag de voorbije maanden onder vuur voor zijn aanpak van de overname van Merrill Lynch. Een opvolger is er nog niet.

(tijd) - Bank of America bevestigt het vertrek van Lewis als CEO. Hij leidde de bank 10 jaar lang en via een reeks aggressieve overnames bouwde hij de instelling uit tot grootste retailbank in de Verenigde Staten.

De 62-jarige topbankier betaalt de prijs voor de omstreden overname van de investeringsbank Merrill Lynch. Bank of Amderica slokte Merill Lynch in september vorig jaar op, vlak voor de val van Lehman Brothers. Lewxis legde daarvoor 50 miljard dollar op tafel.
De overname werd aanvankelijk positief onthaald. Lewis werd geprezen als de redder van de financiële sector. Want Merrill Lynch stond aan de rand van de ineenstorting. Lewis werd eind vorig jaar in de VS nog verkozen tot bankier van het jaar.

Maar al snel bleek dat de integratie van Merrill Lynch in Bank of America moeilijk verliep. En Bank of America moest tot twee keer toe langs de Amerikaanse schatkist passeren voor noodhulp.

Bovendien bleek begin dit jaar dat tijdens de overnamegesprekken tussen Bank of America en Merrill Lynch een akkoord was gesloten dat Merrill toestond voor miljarden aan bonussen uit te betalen. Dat stuitte op fel verzet en de Amerikaanse autoriteiten openden een onderzoek naar vermoedelijk geknoei. Bank of America trof in augustus een minnelijke schikking met de beurswaakhond SEC over de bonussen. In ruil voor 33 miljoen dollar ontliep de bank een vervolging wegens misleiding van de aandeelhouders.

Een en ander leidde ertoe dat het aandeel Bank of America sinds de overname van Merrill Lynch met 50 procent is gezakt.

In een verklaring zei Lewis dat zijn tijd erop zit. Naar verluidt nam de bankier zelf de beslissing om op te stappen. Eerder had hij gezegd pas op zijn 65ste te vertrekken, of nadat de bank de 45 miljard dollar aan overheidssteun had terugbetaald.

Wie Lewis opvolgt is nog niet duidelijk. De namen van Barbara Desoer, hoofd van de afdeling hypotheekleningen, en Thomas Montag, hoofd van de zakenbankafdeling, doen de ronde. Ook CFO Joe Price en Brian Moynihan, chef van de retailbankafdeling, staan op het lijstje potentiële opvolgers.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud