Klanten Kaupthing Bank manifesteren in Brussel

©Lieven Van Assche

Tussen 550 en 750 klanten van Kaupthing Bank - naargelang het om cijfers van de politie of van de organisatoren gaat- hebben zaterdag in Brussel betoogd om van de Belgische, Luxemburgse en IJslandse regeringen garanties te eisen over het geld op hun rekeningen bij de bank in faling.

(belga) - De manifestanten verzamelden zaterdagmiddag op het Eeuwfeestplein en stapten via de Luxemburgse ambassade aan de Kortenberglaan naar de ambassade van IJsland, aan het Schumanplein, en de gebouwen van de Europese Commissie waar de optocht werd ontbonden.

'Het is 35 dagen geleden dat de zicht- en spaarrekeningen van 20.000 spaarders bevroren werden. Wij zijn geen speculanten of aandeelhouders, maar spaarders die hun centen op een spaarrekening hebben geplaatst als goede huisvaders', stelde groep K, de groep die optreedt namens de spaarders bij de Kaupthing Bank België en die de manifestatie organiseerde.

De manifestanten voelen zich onrechtvaardig behandeld in vergelijking met klanten van andere banken in moeilijkheden en vinden dat er twee maten en twee gewichten worden toegepast in de vorm en de lengte van behandeling van de bankcrisis in België, in Luxemburg en in Europa. De deelnemers eisten garanties voor de totaliteit van hun tegoeden

'Ik ben erg pessimistisch en heb de indruk dat men een 'uitgang' aan het voorbereiden is. Het leven voor mij gaat verder, maar voor anderen is de toestand veel dramatischer. Men verwijt Belgen dat ze te trouw aan hun banken zijn. Wij hebben ons geld, op basis van artikels en adviezen van Test-Aankoop en in Trends, toevertrouwd aan Kaupthing', vertelde een benadeelde Kaupthingklant.

Een delegatie had een onderhoud met de ambassadeur van Luxemburg. De diplomaat werd door de menigte uitgejouwd, en sprak geruststellende woorden. 'De piste van een overname blijft prioritair voor de Luxemburgse regering', sprak hij. 'De regering is van oordeel dat de gerechtelijke bewindvoerder zich enige dagen de tijd moet gunnen om de toestand te onderzoeken en te oordelen over de mogelijkheid van een overname', aldus de ambassadeur. Hij benadrukte dat een overname niet eenvoudig is in de huidige internationale bancaire toestand. De Luxemburgse regering is zich bewust van de problemen die de 20.000 Belgische spaarders en de 2.000 Luxemburgse klanten van Kaupthing Bank doormaken, besloot hij.

'Er is een brief met een echte intentieovername ingediend. Enkel de gerechtelijke bewindvoerder kan over dit bod beslissen', verklaarde Jean-François Beck, woordvoerder van de groep K na het onderhoud met de Luxemburgse ambassadeur.

De manifestanten vertrokken niet verzekerd aan de ambassade. 'Juncker, je bent niet langer mijn vriend!' en 'Waar zit Luxemburg?', werd er door sommigen gescandeerd. Eén manifestant droeg een lijkkist met de inscriptie "spaar.lu".

Aan het Schumanplein werd een symbolisch valse cheque, uitgegeven door Kaupthing Bank, op naam van Fortis neergelegd aan een kantoor van deze bank. 'We voelen ons radeloos en gediscrimineerd. Wat doet het Europa van de mededinging? Wij zijn slachtoffer van een volledig arbitraire discriminatie', reageerde een manifestant.

Tijdens de betoging werd door de organisatoren geld ingezameld om toekomstige advocatenkosten bij komende procedures te betalen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud